Serveti 5 milyar, şirketi 30 milyar dolar eridi

Serveti 5 milyar, şirketi 30 milyar dolar eridi
Facebook verilerinin Cambridge Analytica tarafından izinsiz kullanılmasının ortaya çıkmasıyla Facebook 30 milyar dolar, Zuckerberg'in serveti 4.9 milyar dolar değer kaybetti.

EKONOMİ - Facebook verilerinin ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanyasına destek veren Cambridge Analytica tarafından izinsiz kullanılmasının ortaya çıkmasıyla Facebook tam 30 milyar dolar değer kaybetti. Yüzde 5 düşen hisseler sonrasında Mark Zuckerberg'in serveti de 4.9 milyar dolar azalarak 70 milyar dolara indi.

Facebook, Trump'ın seçim kampanyasında çalışan analitik firması Cambridge Analytica'nın izinsiz şekilde kullanıcı verilerine ulaştığını ve bu nedenle sosyal ağdan men edildiğini duyurdu.

Cambridge Analytica isimli veri ve araştırma şirketi, Cambridge Üniversitesi psikoloji profesörlerinden Dr. Aleksandr Kogan ile birlikte bir uygulama geliştirdi ve kullanıcı verilerini toplamak için kullandı.

50 MİLYONDAN FAZLA ABD'LİNİN VERİLERİ TOPLANDI

The New York Times Gazetesi’ne göre, söz konusu uygulamayla 50 milyondan fazla ABD’li Facebook kullanıcısının verileri toplandı ve psikolojik açıdan incelendi.

Facebook, araştırma şirketinin kullanım şartlarını ihlal ettiğini belirterek ihraç ederken mahremiyet skandalını yeni bir boyuta ulaştıran ise Facebook’un durumu ortaya çıkaran veri analisti Christopher Wylie'yi sosyal ağdan yasaklaması oldu.

Facebook hisseleri, izinsiz veri kullanımı ve mahremiyetin çiğnenmesi skandalının ardından Dow Jones açılışında yüzde 5.5 değer kaybetti. Hisselerdeki düşüş 538 milyar dolar piyasa değerine sahip Facebook'un 30 milyar dolar erimesine yol açtı.

Forbes milyarderler sıralamasında beşinci sırada olan şirketin kurucusu ve CEO'su olan Mark Zuckerberg de bir günde 4.9 milyar dolar kaybetti. Böylece, Zuckerberg, Forbes'un "Gerçek Zamanlı Dünyanın Milyarderleri Listesinde" beşincilikten yedinci sıraya gerilemiş oldu. Zuckerberg'in bugün itibarıyla serveti 70 milyar dolar seviyelerinde.

FACEBOOK GÜVENLİK ŞEFİ GÖREVİ BIRAKIYOR

Cambridge Analytica skandalının ardından yalan haberlerin platformda yayılmasına izin verdiği gerekçesiyle Facebook'un güvenlik şefi Alex Stamos görevinden ayrılıyor. New Yok Times, Stamos'un ağustos ayında görevini bırakacağını yazdı. Stamos'un Rus trollerin Facebook hesaplarından ABD seçimlerine ilişkin yalan haberler yayılmasında suçu olduğu belirtiliyor.

Eski bir Cambridge Analytica çalışanının Trump'ın eski danışmanı Steve Bannon ile birlikte 50 milyon kişinin Facebook bilgilerini kullandıklarını itiraf etmesinin ardından şirkette yer yerinden oynuyor.

ABD'li senatörler Mark Zuckerberg'ün ifadeye çağrılması gerektiğini söylerken Facebook konuyla ilgili olarak suçlu olmadığını söylüyor.

Öte yandan, dün akşam İngiliz Channel 4’da yayımlanan bir haberde, Cambridge Analytica’nın sahibi Alexander Nix’in Sri Lanka seçimleri için yetkililerle buluştuğu ve muhalefetin kaybetmesi için seks skandalları organize etmeye çalıştığı ortaya çıktı. Nix’in politikacıların özel hayatlarıyla ilgili olmamış haberleri internette yaymak için politikacılarla görüşmeler yaptığını içeren görüntüler internete yayıldı.

KABUL EDİLEMEZ BİR İHLAL

Avrupa Parlamentosu başkanı, AB parlamenterlerinin verilerin kötüye kullanılıp kullanılmadığını araştıracağını ve iddianın vatandaşların gizlilik haklarının kabul edilemez bir ihlali olduğunu söyledi.

Facebook, haftasonundaki haberlerinden sonra ABD Kongresi'nden yeni düzenleme çağrıları ve kişisel veri güvenliğiyle ilgili sorularla karşı karşıya kaldı.

Öne Çıkanlar