SES: Asistan hekimler ucuz iş gücü olarak kullanılıyor

SES: Asistan hekimler ucuz iş gücü olarak kullanılıyor
Asisten hekimlerin ağır çalışma koşullarına dikkat çeken SES, genç hekimlerin ucuz iş gücü olarak görüldüğünü ve birçoğunun ölüme sürüklendiğini belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 5 Nisan Asistan Hekimler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. SES açıklamasında, asistan hekimlerin çalışma koşullarının ağırlığını hatırlatarak, sorunların çözülmesini talep etti.

Asistan hekimlerin bazı dönemlerde 36 saat nöbet tuttuğu belirtilen açıklamada, "36 saate varan nöbetlerle kimi kliniklerde ayda 15’e varan nöbet tutan, iki güne bir evlerine sadece uyumaya gidebilen gencecik hekimlerin hevesleri de hayatları da kırılıyor, karartılıyor. İnsani olmayan bu koşullarda maalesef eğitim de olmuyor. Uzmanlık eğitiminde yeterli eğitim alamadan köle gibi çalıştırılan asistan hekimler bu düzene itiraz ettiklerinde ise mobbinge uğrama kaygısı taşıyor" ifadelerine yer verildi.

‘İKTİDAR ASİSTAN HEKİMLERİ UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜYOR’

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sağlık emekçilerinin tüm ülkede yükselen hak taleplerine karşı "Giderlerse gitsinler, asistan doktorlarımızla biz bu yola devam ederiz" sözleri hatırlatılan açıklamada, iktidarın asistan hekimleri ucuz iş gücü olarak kullandığı belirtildi.

‘PEK ÇOK GENÇ HEKİM ÖLÜME SÜRÜKLENDİ’

Açıklamada, iktidarın hekimlerin nöbet ertesi izinleri gasp ettiği belirtilerek, "Yönetmeliğe göre 3 günde 1’den daha sık nöbet yazılamaz denilmesine rağmen 36 saate varan nöbetler tutturulan ve nöbet ertesi izinleri gasp edilen, şiddete maruz bırakılan asistan hekimlerin çalışma koşulları ölüme sebep oluyor. Melike Erdem, Ece Ceyda Güdemek, Emre Bakırlı, Mustafa Yalçın ve Ankara Şehir Hastanesi’nde Kadın Doğum Kliniği’nde asistan hekim olarak çalışmakta iken nöbet ertesi geçirdiği kazada hayatını kaybeden Dr. Rümeysa Şen ve adını bile duyamadığımız pek çok can, hevesle, istekle başladıkları mesleklerinin henüz başında, hayatlarının baharında ölüme sürüklendiler" ifadelerine yer verildi.

TALEPLER

Yoğun çalışma koşulları nedeniyle pek çok asistan hekimin yurt dışına çıktığı hatırlatılan açıklamada hekimlerin talepleri ise söyle sıralandı: "İnsanca mesai saatleri, nöbet ertesi izin hakkı, nitelikli uzmanlık eğitimi, hastanelerde can güvenliğinin sağlanması, mobbing, baskı ve atamalarda güvenlik soruşturmaları vb. isimler adı altında baskıya son verilmesi, performans sisteminin kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret."

Öne Çıkanlar