Sevenleri onu hiç unutmadı

Sevenleri onu hiç unutmadı
Unutulmaz sesiyle, sahne dünyasına getirdiği yeniliklerle ve kendine has giyimiyle sevenlerinin gönlünde taht kurmuş olan Zeki Müren'in bugün 86. doğum günü.

HABER MERKEZİ- Türkiye'nin "Sanat Güneşi" olarak adlandırılan Zeki Müren 6 Aralık 1931’de Bursa’da doğdu. Bursa'da tamburi İzzet Gerçeker'den aldığı solfej ve usul dersleriyle müzik hayatına ilk adımını attı.

Bursa’da başladığı eğitim hayatını İstanbul Boğaziçi Lisesi’nde devam etti. Boğaziçi Lisesi yıllarında Agopos Efendi ile udi Kirkor'dan musiki dersleri aldı. Bu eğitimlerin bir sonraki ayağı ise fasıl musikisinin piri sayılan Şerif İçli ile devam etti. Bu eğitimler Müren'in repertuvarına birçok eser kazandırdı.

Müren liseden sonra İstanbul'da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde Yüksek Süsleme Bölümü Sabih Gözen atölyesinden mezun oldu.

1950 yılında İstanbul Radyosu'nun açmış olduğu sınava giren Zeki Müren 186 adayın katıldığı solist sınavını birincilikle kazandı. Müren daha sonra radyonun canlı yayınlarından birisine katılarak ilk konserini vermdi. Konser geniş kitleler tarafından beğenilince, radyo programlarındaki bu konserler 15 yıl boyunca sürdü.



İstanbul Radyosu'ndaki konserlerden sonra kendi plak çalışmalarına ağırlık veren Zeki Müren 1991 yılında "Devlet Sanatçısı" unvanıyla ödüllendirildi, Türkiye'de verilmeye başlanan Altın Plak Ödülü'nün de ilk sahibi oldu.

Sanatçı müzik yaşantısı boyunca altı yüzü aşkın plak ve kaset doldurdu üç yüzü aşkın şarkı besteledi. İlk sahne konserini 26 Mayıs 1955 tarihinde veren Zeki Müren genellikle kendi dizayn ettiği sahne kıyafetlerini giyiyordu. Müren, müzik hayatına saz heyetine tek tip kıyafet giydirmek ve T podyum kullanmak gibi çeşitli yenilikler getirdi. Maksim Gazinosu sahnelerinde aralıksız 11 yıl sahne aldı. 1976'da Londra'daki Royal Albert Hall'da konser vererek bu mekânda sahne alan ilk Türkiyeli sanatçı oldu.



Kurallı Türkçe konuşmaya özen göstermesi ile bilinen Zeki Müren 1954’te "Beklenen Şarkı" filmiyle oyunculuğa adım attı. Hayatı boyunca müziklerinin çoğunu kendi yaptığı 18 filmde daha oynadı.



Kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı nedeniyle hayatının özellikle son 6 yılında sahne hayatından ve medyadan uzak kalan Zeki Müren, 24 Eylül 1996 günü, TRT İzmir Televizyonu'nda kendisi için düzenlenen tören sırasında geçirdiği kalp krizi sonucu yaşama veda etti. 

Öne Çıkanlar