Siber dünyada Rusya-Ukrayna savaşı: Resmi internet siteleri çöktü

Siber dünyada Rusya-Ukrayna savaşı: Resmi internet siteleri çöktü
Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesi tüm dünyayı ayaklandırmışken savaşın siber dünyada da etkileri görülmeye başladı.

Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle birlikte 24 Şubat gece yarısı Ukrayna sınırları içinde geniş kapsamlı bir saldırı başlatıldı. Saldırılar, Ukrayna başkenti Kiev’e kadar varmışken tüm dünya, Rusya’nın saldırılarına yönelik kınama açıklaması paylaştı.Savaşıne tkisi siber dünyada da görülmeye başladı.

Siber güvenlik şirketlerinin son paylaştığı güncel veriler, özellikle Rusya’ya olan siber saldırıların arttığını gösteriyor. Savaşın siber cephesinde yaşanan gelişmeler şöyle:

RUSYA'YA AİT RESMİ SİTELER KISA SÜRELİĞİNE ÇÖKTÜ

Webtekno'da yer alan habere göre, Rusya'da Kremlin, Rusya Federasyonu Devlet Duması ve Savunma Bakanlığı'nın resmi internet siteleri kısa süreliğine de olsa çöktü. Saldırının Ukrayna ve Ukrayna destekçisi ülkelerin hacker grupları tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

HACKER GRUBU AYYILDIZ TİM'DEN UKRAYNA'YA DESTEK

Rusya-Ukrayna krizi hız kesmeden devam ederken Türk hacker grubu Ayyıldız Tim'den savaş hakkında açıklama geldi. "Türk'ün siber ordusu olarak bütün dünyada her zaman zalimlerin karşısında, mazlumların yanında durduk" ifadelerini kullanan grup, Ukrayna'ya siber destek vereceğini ifade etti. 

Ayrıca yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı:

"AYYILDIZ TİM olarak Rus işgaline maruz kalan masum insanların öldüğü Ukrayna'nın siber altyapısını koruma noktasında yanında olduğumuzu ve elimizden gelen desteği vereceğimizi bildirmek isteriz. Ayyıldız Tim, bu konuda her desteği Ukrayna'ya karşılıksız verecektir. Bu konuda yanımızda yer almak isteyen tüm vatandaşları internet sitemize bekliyoruz." 

RUSYA EN ÇOK SİBER SALDIRI YAŞAYAN ÜLKE

Kaspersky’ın gerçek zamanlı siber saldırı haritasına göre Rusya, şu anda en fazla siber saldırıya uğrayan ülke olarak öne çıkıyor.

ANONYMOUS RUSYA'YA SİBER SAVAŞ İLAN ETTİ

Rusya’ya yönelik siber saldırılar hızla sürerken dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous, Rusya’ya resmen siber savaş ilan etti. Grup, Twitter’dan yaptığı paylaşımda şu açıklamada bulundu:

"Anonymous şu anda Rusya Federasyonu'na karşı operasyonlarda yer alıyor. Operasyonlarımız Rus hükümetini hedef alıyor. Büyük ihtimalle özel sektörün de etkilenmesi kaçınılmazdır. Topluluk olarak dünyada barış istiyoruz. Tüm insanlık için bir gelecek istiyoruz. Bu nedenle, (Rus halkına yönelik) dünyanın dört bir yanındaki insanlar internet sağlayıcılarınızı parçalara ayırırken, bunun tamamen Rus hükûmeti ve Putin’in eylemlerine yönelik olduğunu anlayın."

UKRAYNA SİBER SAVUNMA YARDIMI İSTEDİ

Rusya kaynaklı Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı siber saldırılar sürerken Ukrayna’nın siber savunmadan sorumlu kurumu, sosyal medyadan "Ukrayna siber topluluğu! Ülkemizin siber savunmasına katılma zamanı geldi!" paylaşımını yaptı. Kurum, ayrıca katkı sağlamak isteyen hackerların ve siber savunma uzmanlarının doldurmaları için bir başvuru belgesi paylaştı.

RUSYA HÜKÜMETİNİN İNTERNET SİTESİNE ERİŞİLEMİYOR

24 Şubat günü Rusya hükûmetine ait çok sayıda internet sitesinin hacklendiği açıklandı. Bu internet siteleri arasında Rusya Federasyonu Devlet Duması ve Kremlin internet siteleri de yer almaktaydı. Rusya’nın bazı internet sitelerindeki erişim sorunu giderilirken, bazı internet sitelerineyse halen erişilemiyor. 

UKRAYNA HÜKÜMETİNİN SİTESİ DE SALDIRIYA UĞRADI

23 Şubat günü, Rusya’nın Ukrayna’daki sözde cumhuriyetleri tanıdığı günden bir sonraki gün, Ukrayna hükûmetinin ve bankalarının pek çok internet sitesi, çarşamba günü yapılan siber saldırılar sonucunda çöktü. Ukrayna yönetimi, saldırılardan Rusya’yı sorumlu tuttu.

Öne Çıkanlar