Sıcak para kaçışına yeni formül arayışı: Yabancı yatırımcıya swap hattı açılıyor

Sıcak para kaçışına yeni formül arayışı: Yabancı yatırımcıya swap hattı açılıyor
Bloomberg'de yayınlanan habere göre, merkez bankaları ve finans kuruluşlarına olduğu gibi bireysel yabancı yatırımcılara da swap hattı açılması gündemde...

Ekonomideki riskler nedeniyle yılda 4.6 milyar dolarlık sıcak paranın Türkiye’den çıkması ekonomi yönetimini harekete geçirdi.

Bloomberg’de yayınlanan habere göre, tıpkı merkez bankaları ve finans kuruluşlarına olduğu gibi bireysel yabancı yatırımcılara da swap hattı açılması gündemde. Ancak TL’de shortlama yapmanın yasak olması nedeniyle yabancıların ilgi göstermeyeceği belirtiliyor.

Döviz kurlarındaki oynaklık ve kredi risk priminin (CDS) 800 puanın üzerine yükselmesi nedeniyle yılın ilk 5.5 ayında piyasalardan 4.6 milyar doların kaçması ekonomi yönetimini harekete geçirdi. İngiliz haber ajansı Bloomberg’de yayınlanan habere göre, merkez bankaları ve finans kuruluşlarına olduğu gibi yabancı yatırımcılara da swap (para takası) hattı açılması gündemde.

Düzenlemeye göre, yerli bankaların kullandığı likiditeden onlar da yararlanabilecekler ancak TL’de shortlama (TL’de satış yönünde pozisyon açmak) yapmalarına izin verilmeyecek.

halktv.com.tr'de yer alan habere göre, finansal piyasalar uzmanı İris Cibre, bu koşul nedeniyle yabancı yatırımcıların koşa koşa gelmeyeceklerine dikkat çekerek, "Gelseler bile shortlamalarını engelleyemezler, mutlaka bir yolu bulunur" dedi.

Swap’ların açılmasıyla yabancı yatırımcıların gelmesinin iyi olacağını söyleyen Cibre, "Fakat kur riski olduğu ve hükümet aynı politikaları uyguladığı sürece, üstelik ‘TL shortlamak yasak kardeşim’ mantığıyla, yasak zihniyetini devam ettirdikçe, ne imkan verirseniz verin gelmez. Onun yerine yüzde 10 getirili Eurobond alır, neden TL’ye dönsün?" diye konuştu.

5.5 AYDA 4.6 MİLYAR DOLAR KAÇTI

Döviz kurlarındaki oynaklık ve kredi risk priminin (CDS) 800 puanın üzerine yükselmesi nedeniyle yılın ilk 5.5 ayında hisse senedi piyasalarından 3 milyar 4 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetlerinden de 1 milyar 589 milyon dolarlık yabancı çıkışı oldu.

Bu rakam, Hazine ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın görevden ayrıldığı geçen yılın yaklaşık 11 kat üzerinde. 2020 Kasım ayında Ağbal’ın göreve gelişiyle birlikte Türkiye’ye 10 milyar dolarlık yabancı girişi olmuş, 2021 Mart ayında görevden ayrılmasına rağmen yılın toplamında para çıkışı sadece 400 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Öne Çıkanlar