Sidyma antik kentinin bitişiğindeki mermer ocağına izin verilmedi

Sidyma antik kentinin bitişiğindeki mermer ocağına izin verilmedi
Muğla 1. İdare Mahkemesi, ruhsat sahası Sidyma antik kentin bitişiğinde bulunan mermer ocağına ait 'ÇED gerekli değildir' kararının yürütmesini durdurdu.

Rıfat DOĞAN 


ARTI GERÇEK-Muğla'nın Seydikemer ilçesinde arkeolojik kalıntıların, zeytin ve tarım alanlarının bitişiğinde açılmak istenen mermer ocağına yargıdan izin çıkmadı. Seydikemer'e bağlı Boğaziçi Mahallesi Asarkalesi mevkiinde zeytinliklerin, arkeolojik kalıntıların ve tarım alanlarının yakınında açılmak istenen mermer ocağı için "ÇED gerekli değildir" kararı verildi. 

MERMER OCAĞI TARİHİ KALINTILARIN OLDUĞU BÖLGEDE 

Mermer ocağı bölgenin Sidyma antik kentinin ve tarihi Likya yolu güzergahının bitişiğinde bulunuyor.  
Avukat Bora Sarıca, dört davacı adına konuyu yargıya taşıdı. Sarıca dava dilekçesinde 18 Ocak 2019 tarihinde verilen "ÇED gerekli değildir" kararında ruhsat sahası büyüklüğünün dikkat alınmadığını belirterek yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istedi.  

RUHSAT SAHASI 67 HEKTAR AMA ÇED’DE DAHA AZ GÖSTERİLDİ

Muğla 1. İdare Mahkemesi, avukat Sarıca’nın iddialarını haklı bularak ruhsat alanı 67.41 hektar olan mermer ocağının yönetmelikte belirtilen 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsadığına dikkat çekti. Mahkeme bu nedenle  projenin ÇED yönetmeliği ek-2 listesi 49/a maddesi kapsamında değil ek-1 liste 27/a kapsamında değerlendirilerek ÇED sürecine tabi olması gerektiğinden, dava konusu olan işlemin hukuka akırı olduğunu kaydetti. 

PROJENİN ÇEVREYE ETKİLERİ YETERİNCE DEĞERLENDİRİLMEMİŞ

Mahkeme kararında ayrıca "Diğer yandan çevreye olan etkileri ilgili mevzuat usulleri takip edilerek yeterince değerlendirilememiş bir projenin faaliyete geçmesi hususu göz önüne alındığında işlemin dava sonuçlanıncaya kadar uygulamaya devam etmesi halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğacağı açıktır" dedi.  

Açıklananan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar