Sıfır vergiyle lüks araç formülü çöktü

Sıfır vergiyle lüks araç formülü çöktü
Vergiler aracın fiyatının ötesine geçince vatandaşlar vergi ödemeden araç kullanma formülleri geliştiriyor. Bunların en bilineni 'yabancı plaka' polisin yakın markajında...

EKONOMİ - Türkiye'de motorlu taşıt vergileri aracın kendi fiyatının çok ötesine çıkarken vatandaşlar vergi ödemeden araç kullanma formülleri geliştiriyor. Bu formüller arasında en çok bilinenlerden 'yabancı plaka' polisin yakın markajına girdi. Yabancı plakayla vergisiz araç kullanmak isteyenler, yabancı uyruklu birinin pasaportu üzerine otomobil getiriyor.

MEVZUAT NE DİYOR?

Mevzuata göre, otomobili getiren kişi turistik amaçlı geldiyse altı ay yurtiçinde araç kullanabiliyor. Ancak bu kişiler otomobili getirdikten sonra sözde vekaletnameyle aracı birine bırakıp tekrar ülkelerine dönüş yapıyorlar.

Aynı mevzuat bu araçların ancak getiren kişi tarafından kullanılmasını gerektiriyor ancak kontrollerde el konulan araçların neredeyse tamamının direksiyonunda Türk vatandaşları çıkıyor. Bu da Gümrük Kanunu’na aykırı. Gümrük Kanunu’ndan gerekli işlemler yapılmak için trafikten men edilip, Gümrük Müdürlüğü’ne teslim ediliyor.

FERRARİ VE PORSHCE'LER BASILDI

Gazete Habertürk'ün haberine göre, bu kapsamda denetim yapan İzmir Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri yabancı plakalı 40 lüks aracın Türkiye’ye geçici olarak giriş yaptıktan sonra farklı kişilerce usulsüz olarak kullanıldığını belirledi.

Araçlar trafikten men edilerek, Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildi. Bu araçların çoğunun Ferrari ve Porsche marka olduğu kaydedildi. Ferrari marka bir araca toplam 160 bin lira para cezası kesildiği öğrenildi.

Diğer taraftan, Maliye Bakanı Naci Ağbal da engellilere ÖTV muafiyetiyle alınan araçlara baktıklarında, pahalı araçların sayısında artış olduğunu gördüklerini anlatarak, "Olmaması gereken işlerin yapıldığını görüyoruz" demişti.

Ağbal, pahalı araçların ÖTV ödememek için engelli vatandaşların üzerinden alınmasından şikayet ediyor. 

Öne Çıkanlar