Sigara içen ebeveynlerin çocukları, sigara kullanmaya 4 kat daha meyilli

Sigara içen ebeveynlerin çocukları, sigara kullanmaya 4 kat daha meyilli
Better Health Smoke Free kampanyasının açıkladığı verilere göre, anne-babası sigara içen gençlerin yüzde 4,9’u sigaraya başlarken, sigara içmeyenlerin çocuklarında bu oran yüzde 1,2.

Britanya’da hükümetin sigara ile mücadele kapsamında düzenlediği Better Health Smoke Free kampanyasının açıkladığı verilere göre, anne-babası sigara içen gençlerin yüzde 4,9’u sigaraya başlarken, sigara içmeyenlerin çocuklarında bu oranının yüzde 1,2 olduğu tespit edildi.

Ayrıca sigarayı deneme oranları da, çocukları yetiştirenlerin sigara içmesi durumunda artış gösteriyor. Bu çocukların yüzde 26’sı sigarayı denerken, sigara içmeyen ebeveynlerin çocuklarında bu oran yüzde 11’de kaldı.

Yıl biterken anne-babalara yeni yıl kararı olarak sigarayı bırakmayı tavsiye eden uzmanlar bu kararın etkisi yıllarca sürecek fayda sağlayacağını vurguladı.

Kampanyaya katılan uzmanlardan çocuk psikoloğu Dr Bettina Hohnen şunları aktardı:

"Çocukları doğrudan pasif içiciliğe maruz bırakmasak veya onların önünde sigara içmeyerek sigara içtiğimizi gizlediğimize inansak bile, siz farkında bile olmadan çocuklar üzerinde büyük bir etkisi olabilir ve çocuklar bu alışkanlığı kapabilir. Çocuklar, ebeveynlerinin ve bakıcılarının davranışlarını kopyalar. Eylemler gerçekten kelimelerden daha çok şey söyler. Bu nedenle sigara içmiyorsanız gelecekte çocuklarınızın sigara içme şanslarını önemli ölçüde azaltacaksınız."

Öne Çıkanlar