Siirt'te kayyım tepkisi: İlk icraatı Kürt diline ve kültürüne saldırılar oldu

Siirt'te kayyım tepkisi: İlk icraatı Kürt diline ve kültürüne saldırılar oldu
Siirt'te belediyelere kayyım atanmasının yıldönümüne dair yapılan açıklamada, ‘Kayyımların ilk icraatı Kürt diline ve kültürüne saldırılar olmuştur’ denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Örgütü, Siirt merkez, Kurtalan ve Baykan belediyelerine kayyım atanmasının yıldönümüne dair açıklama yaptı. Parti binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, yerlerine kayyım atanan Siirt Belediye Eş başkanı Berivan Helen Işık, Kurtalan Belediye Eş Başkanı Baran Akgül, Baykan Belediye Eş Başkanları Özden Gülmez ve Ramazan Sarsılmaz ile çok sayıda kişi katıldı.

 HDP'li Sıddık Taş, kayyımların bir karşılığının olmadığını belirterek, "Halkın iradesinin üstünde bir irade yoktur. AKP ve MHP faşizan iktidarı ömrünü tamamlamıştır. Önümüzdeki ilk seçimde kaybedecekler. Bu zulme ortak olan herkes hesap verecek" ifadelerini kullandı.

‘KÜRT HALKINA KARŞI UYGULANAN İKİYÜZLÜ SİYASETİN TEMEL GÖSTERGESİ OLMUŞTUR’

Mezopotamya Ajansı’na göre Siirt Belediye Eş başkanı Berivan Helen Işık, "Sandıkta istediği başarıyı sağlayamayanların başvurduğu alternatif yol gasp ve yok sayma politikası olmuştur" dedi. Aradan geçen 2 yılda "talan, yıkım, tahribat ve inkar politikasına" şahit olduklarını kaydeden Işık, "Seçme ve seçilme hakkını yok sayan yurttaşların asgari demokratik haklarımı askıya alan bu uygulama, Türkiye'de Kürt halkına karşı uygulanan ikiyüzlü siyasetin temel göstergesi olmuştur" diye konuştu.

‘ATANAN KAYYUMLARIN İLK İCRAATLARI KÜRT DİLİ’

Işık, "Kayyım atanmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur, meşru değildir ve şu an yaşanan durum da Siirt halkının iradesinin gaspıdır. Atanan kayyumların ilk icraatları Kürt diline ve kültürüne saldırılar olmuştur. Kayyım, Siirt'e atanır atanmaz ilk iş olarak burada bulunan Celadet Elî Bedirxan kütüphanesini yıkmıştır. Diğer kayyımlar da şehirlerde bulunan Kürtçe tabelaları kaldırmıştır. Kürt aydın ve yazarlarının isimlerinin verildiği park ve cadde isimleri de değiştirilmiştir. Bunun yanı sıra kayyımları diğer bir saldırı alanı ise kadın kazanımları olmuştur. Berfin Kadın Danışmanlık merkezinin pasifleştirilmesi kadın yaşam alanlarına bakışlarının özetiydi" dedi.

‘NEWALA QESABA'NIN YAPILAŞMAYA AÇILMASI İZNİNİ VEREN KAYYIM’

Kayyımın Newala Qesaba’yı imara açma çalışmalarına da değinen Işık, "Newala Qesaba'nın yapılaşmaya açılması iznini veren kayyım ve yönetimi genelde Kürt halkına özelde de Siirt halklarına karşı yaklaşımını ortaya koymuştur. Neredeyse 300 kadar faili meçhul cenazenin bulunduğu Newala Qesaba'ya anıt yapılması gerekirken, kayyım eliyle üzeri beton yığınlarıyla, binalarla kapatılmaya çalışılarak Kürtlerin ve Ermenilerin hafızasından önemli bir değeri görünmez kılmaya çalışmaktadırlar" diye kaydetti.

Öne Çıkanlar