Siirt'te kimliği belirsiz 200 cenaze için komisyon kurulması çağrısı

Siirt'te kimliği belirsiz 200 cenaze için komisyon kurulması çağrısı
Bölgedeki çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait olduğu belirtilen cenazeler için ailelere ve STK'lara yapılan çağrıda bir komisyon kurulması gerektiği vurgulandı.

Siirt’te 2006 yılında bu yana yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden HPG'lilere ait olduğu belirlenen kimliği belirsiz 200 cenaze için komisyon kurulması talep edildi.

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) Siirt Temsilcisi Leyla Özalp, Siir'te 3 ayrı mezarlıkta kimliği belirlenememiş 200 cenaze olduğunu söyledi. Yaptıkları araştırma sonucu bu tespitte bulunduklarını dile getiren Özalp, kimliği belirsiz bu cenazelerin kentin Yenimahalle’deki Zevye, Doğan Mahallesi’ndeki Şeyh Musa ve Ulus Mahallesi’ndeki Şeyh Süleyman Mezarlığı’nın kimsesizler bölümünde yer aldığını ifade etti.

'ÜZERİNDEKİ OTLARIN TEMİZLENMESİNE DAHİ İZİN VERİLMİYOR'

Özalp, bu cenazelerin bölgede 2006 yılından bu yana yaşanan çatışmalarda yaşamını yitiren HPG’lilere ait olduğunu belirtti. Cenazelerin büyük çoğunluğunun 'Kuzey ve Doğu Suriye, Federe Kürdistan ve İran Kürdistanı'ndan kişilere ait olduğunu belirten Özalp, "Şeyh Musa Mezarlığı’na defnedilenlerin arasında 200 metrelik mesafe bırakarak mezarların kaybolmasını istiyorlar" dedi.

Bu mezarların arasına vefat eden yurttaşlar defnedildiğini söyleyen Özalp, iki mezarlıkta cenazelere yalnızca ölüm yeri ve numara yazıldığını belirtti. Özalp, "Bu mezarların bulunduğu bölüm 24 saat Mobese ile izleniyor. Mezarlığa müdahale edilmesi ve üstündeki otların temizlenmesine dahi izin verilmiyor" diye konuştu.

AİLELERE VE STK'LARA ÇAĞRI: KOMİSYON KURULSUN

Cenazelerine sahip çıkmak konusunda ailelere seslenen Özalp, "Buraya gelip bizimle iletişime geçsinler. Kan örneği verip, DNA testi yapsınlar alsınlar. Yasal yollara başvuruları birlikte yapalım. Kimsesizler mezarlığında kimsenin cenazesi kalmasın. Son 15 yılı araştırıp, bu sayılara ulaştık. Uzun bir süre geçtiği için isim ve soy isimleri yok. Cenazelerin çoğu Herekol, Baykan, Çırav ve Pervari bölgelerinde yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirenlere ait" dedi.

Özalp, sivil toplum kuruluşları, siyasi parti ve hukukçulardan oluşan bir komisyonun oluşturulması önerisinde bulunarak, kimliği, belirsiz 200 cenazenin ailelerine verilmesinin sağlanabileceğini kaydetti. (MA)

Öne Çıkanlar