Şili'de gösteriler kabine değişikliğine gitmenin yolunu açtı: Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı

Şili'de gösteriler kabine değişikliğine gitmenin yolunu açtı: Sokağa çıkma yasağı kaldırıldı
Şili'de bir haftadır şiddetlenen hükümet karşıtı protestolar nedeniyle Devlet Başkanı Sebastian Pinera kabine değişikliğine gideceğini açıkladı.

La Moneda başkanlık sarayında gazetecilere konuşan Pinera, "Halkın isteklerine yanıt vermek için kabine değişikliğine gideceğime dair bakanlarımı bilgilendirdim" açıklamasında bulundu.

Şili ordusundan yapılan yazılı açıklamada da ülkenin başkenti Santiago’yu da kapsayan bölgedeki sokağa çıkma yasağının sona erdiği bildirildi.

Euronews'in haberine göre, Santiago ile 15 bin kilometrekarelik alanı kapsayan, 7 milyondan fazla kişinin yaşadığı Metropolitan bölgesinde hayatın normale dönmeye başladığı belirtilen açıklamada, sokağa çıkma yasağı uygulanmayacağı kaydedildi.

ZAMLARA KARŞI BAŞLADI KİTLESEL GÖSTERİLERE DÖNÜŞTÜ

Şili'de başkent Santiago'nun en önemli ulaşım aracı metroya geçen hafta belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karşı metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protestolar, güvenlik güçlerinin, turnikeden atlayan ve ücret ödemeden geçenleri zor kullanarak çıkarmasıyla eylemler büyüyüp yayılmıştı.

ŞİLİ DEVLET BAŞKANI'NDAN 'YENİ TOPLUM SÖZLEŞMESİ' VAADİ 

Ülkeye yayılan gösteriler nedeniyle kundaklama olayları da yaşanmış, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını kapsayan "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Gösterilerde 19 kişi hayatını kaybetmiş, 500'den fazla kişi yaralanmış, 2 bin 600'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Şili'de Diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden bu yana doğal afet harici ilk kez "acil durum" ilanıyla güvenlik orduya teslim edilmişti.

Öne Çıkanlar