Sınır ötesi harekatın bilançosuna dair açıklamalar

Sınır ötesi harekatın bilançosuna dair açıklamalar
İçişleri Sözcüsü Çataklı, 63 PKK'linin yaşamını yitirdiğini açıklarken, PKK yöneticilerinden Karayılan ise TSK'nin 'Pençe-Kilit' operasyonunda şu ana kadar 300 kayıp verdiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çataklı, Nisan ayında gerçekleştirilen operasyonlarda 63 PKK’linin yaşamını yitirdiğini açıkladı. PKK yöneticilerinden Murat Karayılan ise, TSK’nin Zap, Avaşin-Basyan’da düzenlediği Pençe-Kilit operasyonunda şu ana kadar 300 kayıp verdiğini söyledi.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda, açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2022 nisan ayında PKK'ye yönelik kırsal alanda 14'ü büyük, 45'i orta çaplı olmak üzere toplam 9 bin 439 kırsal operasyon yaptıklarını belirten Çataklı, diğer örgütlerin şehirlerde faaliyet yürüten "hücre yapılanmalarına" yönelik ise bin 324 operasyon yapıldığını söyledi.

Çataklı, operasyonlarda 63 PKK’linin hayatını kaybettiğini, bunlardan birinin de örgütün Hakkari bölge sorumlusu "Reber" kod adlı Semih Sayılğan olduğunu söyledi.

İsmail Çataklı ayrıca, IŞİD’e karşı gerçekleştirilen operasyonlarda da, 31 IŞİD’linin öldürüldüğünü kaydetti.

Öte yandan PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan da, örgüte ait Dengê Welat radyosunda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP-MHP hükumetinin "sıradan bir iktidar" olmadığını belirten Karayılan, "Kürt halkının varlığını ve statüsünü Türk devleti için tehlikeli görüyor ve bundan dolayı da PKK'yi ve Kürt halkını ortadan kaldırmayı hedefliyor. Hükümet bunu görev olarak görüyor. Bu yüzden bize karşı son 7 yıldır aralıksız bir savaş yürütüyor" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 17 Nisan’da Duhok’un Amedi ilçesi kırsalındaki Zap, Avaşin-Basyan’da başlattığı "Pençe-Kilit" operasyonu hakkında da konuşan Karayılan, "askerlerin bölgede ilerleyemediğini ve operasyonun hedeflenen sonuca ulaşamadığını" savundu.

"Türk savaş bakanı" diye isimlendirdiği Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yaptığı açıklamaların "doğru olmadığını" öne süren Karayılan, TSK’nin şu ana kadarki çatışmalarda kaybının 300 civarında olduğunu söyledi.

Murat Karayılan, çatışmalarda yaşamını yitiren PKK’lilerin de olduğunu, bazılarının kimlik bilgilerini açıkladıklarını ancak henüz isim ve künyeleri netleştirilemeyenlerin de olduğunu ve önümüzdeki süreçte bunları açıklayacaklarını belirtti.

Öne Çıkanlar