Sırrı Sakık: Bu eylemden bize ceza çıkardılar, haksız bir uygulamayla karşı karşıyayız

Sırrı Sakık: Bu eylemden bize ceza çıkardılar, haksız bir uygulamayla karşı karşıyayız
Sakık davaya konu olan basın açıklaması için dönemin Ağrı Valisi Musa Işın'la yaptığı telefon görüşmesinde neler konuşulduğunu anlattı.

HDP’li Sırrı Sakık, Ağrı 1’inci Ceza Mahkemesi tarafından hakkında verilen 5 yıl 10 ay hapis cezasına ilişkin "Bu eylemden bize ceza çıkardılar. Bunun hukukta bir karşılığı yok. Böyle haksız bir uygulamayla karşı karşıyayız" dedi.

2015 yılında dönemin Ağrı Belediyesi Eşbaşkanı olan Sırrı Sakık hakkında duruşmada avukatı ve kendisi olmadan 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi. Hapis cezasına konu olan olay ise çatışmalı sürecin sona erdirilmesi için sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve bölge halkının Tendürek’te bir araya gelmesi. Ağrı 1’inci Ceza Mahkemesi, bugüne kadar görülen bütün celselerde duruşmada müdafi bulunmasına rağmen Sakık’ın avukatı Zeynep Ceren Boztoprak’ın mazeret dilekçesini kabul etmedi.

VALİ MUSA IŞIN: EVET ÇOK İYİ BİR ADIM 

Hacı Bişkin'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre Sakık, ceza aldığı basın açıklaması için dönemin Ağrı Valisi Musa Işın’la yaklaşık 5 dakika telefonla görüştü ve Işın açıklama yapılmasına izin verdi. Hatta Işın mahkemede, "Basın açıklamasından bilgim var" dedi. Savcı da Sakık’ın, ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan beraatini istedi. Mahkeme heyeti ise Sakık’a bu suçlamadan 4 yıl 2 ay hapis cezası, ‘örgüt propagandası’ndan da 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Sırrı Sakık dönemin valisi Musa Işın ile yaptığı telefon görüşmesi için şunları söyledi: "2015 yılı çözüm sürecinin devam ettiği bir dönemdi. O dönem kendi içerisinde bir gerginlik vardı. Toplum örgütleri hep birlikte bir basın açıklaması yapmak istiyordu. Ama maalesef izin verilmedi. Ben de Sayın Vali’yi aradım. Kendisine eğer çatışma istemiyorlarsa bu basın açıklamasına destek verilmesi gerektiğini söyledim. Kendisi de bana ‘Evet çok da iyi bir adım. Ama eğer bir olay olursa tekrar Türkiye’ye bir inceleme ekibi gelmesini istemeyiz’ dedi. Ben kesinlikle olmayacağını söyledim çünkü herkes kentte bir daha çatışma olmaması için çırpınırken böyle bir olayın olamayacağını söyledim. Kendisi de, ‘Eğer müsaade etmemizi istiyorsanız siz gidin ben müsaade ederim’ dedi."

Sakık sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben ‘yorulduk bu çatışmalardan, çatışmaların bir daha olmaması için sivil toplum örgütleri ve Ağrı halkı olarak buradayız’ dedim. Yarım saatlik bir basın açıklaması oldu. Trafiğin tespitleri var. Mahkeme tutanağında da Sayın Vali bu kenti nasıl bir huzur kenti haline getirdiğimizi bizzat kendisi de söylüyor."

'BUNUN HUKUKTA BİR KARŞILIĞI YOK'

Sakık mahkeme tarafından verilen hapis cezası için, "Avukatlarımız pandemiden dolayı duruşmaya gidemediler. Ben de duruşmaya çok gitmek istiyordum. Ama ne avukatlarımız ne bizim olmadığımız bu süreçte bu eylemden bize ceza çıkardılar. Bunun hukukta bir karşılığı yok. Böyle haksız bir uygulamayla karşı karşıyayız."

Öne Çıkanlar