Tutuklamalara tepki: Sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturması

Tutuklamalara tepki: Sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturması
Diyarbakır'da gerçekleşen gözaltı ve tutuklamalara tepkiler sürüyor. 15 sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütleri ortak açıklama yaparak tutuklamalara tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK-Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Rosa Kadın Derneği'ne yönelik başlattığı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 18 kişiden 12’si, "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. Tutuklananlar arasında Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, TJA aktivistleri, HDP’li meclis üyeleri ve siyasetçiler vardı. Kadın derneğine yönelik baskı ve tutuklamalara tepkiler sürüyor.

MESLEK ÖRGÜTLERİ VE STK’LARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Diyarbakır’da İHD, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu ve Amed KESK Şubeler Platformu’nun aralarında bulunduğu 15 sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek örgütleri ortak açıklama yaparak tutuklamalara tepki gösterdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 22 Mayıs’ta çoğunluğu kadın hakları savunucusu ve siyasetçi olmak üzere 18 kişinin gözaltına alındığının belirtildiği açıklamada,  "Sulh Ceza Hakimliği’nce 12 kişi hakkında tutuklama, 6 kişi hakkında da adli kontrol kararı verilmiştir.  Kadına yönelik şiddet ve diğer hak ihlalleri konusunda birlikte çalıştığımız Rosa Kadın Derneği’nin başkanı ve üyeleri bayram arifesinde gözaltına alınmış ve akabinde tutuklanmıştır. Aynı operasyon kapsamında HDP’nin parti meclis üyeleri ve belediye meclis üyeleri de tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir"  ifadelerine yer verildi.

"TÜM MUHALİFLER HÜKÜMET VE YARGI İŞ BİRLİĞİYLE HEDEF ALINIYOR"

Rosa Kadın Derneği’nin adresinde arama yapıldığı sırada derneğe başvuruda bulunan kadınlara ait başvuru formlarına dahi el konulduğunun hatırlatıldığı açıklamada,  şu ifadeler kullanıldı: "Gelinen bu noktada sivil toplum örgütlerinin hareket alanı sınırlanmakta, insan hakları aktivistleri, gazeteciler ve tüm muhalifler hükümet ve yargı iş birliğiyle hedef alınmakta akabinde yargı eliyle sesleri kesilmeye çalışılmaktadır. Ortaya çıkan bu korku atmosferinde, düzenlenen hukuksuz operasyonlara karşı oluşacak toplumsal dayanışma ve desteği engellemek hedeflenmektedir.

"SİVİL TOPLUMU SUSTURMA VE BASTIRMA SORUŞTURMASIDIR"

Rosa Kadın Derneği’nin yapmış olduğu mitingler, basın açıklamaları, sosyal medya paylaşımları, hak ihlaline uğrayan kadınlar hakkında yürüttükleri faaliyetler suçlama konusu yapılarak, aynı zamanda tutuklama gerekçesi de sayılmıştır. Soruşturma ve tutuklama "delilleri" sivil toplum faaliyetlerinin bizatihi kendisidir. Dolayısıyla soruşturma bir suç soruşturması değil, sivil toplumu susturma ve bastırma soruşturmasıdır.

"TUTUKLANANLAR DERHAL SERBEST BIRAKILMALI"

Şiddete ve diğer hak ihlallerine uğrayan kadınlara destek ve dayanışma faaliyetleri yürüten Rosa Kadın Derneği’nin başkan ve üyeleri, yargı mağduru hatta kurbanı haline gelmiştir.  Tutuklanan kadınlardan birisinin üç buçuk yaşındaki çocuğu da kendisiyle birlikte cezaevine gitmek zorunda kalmıştır.  Bizler sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri olarak; sivil toplum faaliyetlerini ve siyaseti kriminalize eden bu soruşturmaları kınıyoruz. Tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

AÇIKLAMA YAPAN STK’LAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği, Hak İnisiyatifi Diyarbakır Temsilciliği, Rosa Kadın Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi, Dayanışmanın Kadın Hali, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Amed İKK, Amed KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) Şubeler Platformu, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Mezopotamya Psikologlar İnsiyatifi (DER-MEZ), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası ve Rengarenk Umutlar Derneği

Öne Çıkanlar