Sof Dağı’ndaki kum ocakları ölüm saçmaya başladı

Sof Dağı’ndaki kum ocakları ölüm saçmaya başladı
Antep Çevre Platformu, Sof Dağı’ndaki kum ocaklarının yarattığı tahribatın ormanların yok ettiği açıkladı

Antep Çevre Platformu, Küresel İklim Eylem Haftasında, Antep’in oksijen deposu olarak gösterilen Sof Dağı'ndaki çevre katliamına dikkat çekti.

Kırkayak Parkı’nda buluşan çevreciler konvoyla halinde arabalar ve minibüslerle Sof Dağı bölgesine hareket etti. Sof Dağı’na ulaşan çevrecileri çevre köylerdeki halk karşıladı.

Dağ’a ‘Havama, Suyuma, Toprağıma Dokunma’ yazılı pankartla yürüyüş halinde çıkmak isteyenlerin yolu Jandarmalar tarafından kesildi. Yola barikat kuran Jandarma ile çevreciler arasında tartışma çıktı. Jandarma komutanı gelen emir doğrultusunda geçişlere izin vermeyeceklerini söylerken çevreciler geçişte ısrar etti.

Çevrecilerin ısrarı üzerine Jandarma döviz ve pankartların indirilmesi kaydıyla dağa geçişe izin verebileceklerini söyledi. Bunun üzerine çevreciler pankart ve dövizleri bırakarak dağa çıktı.

'DAVARLAR DAĞDAKİ OTLARI YİYİNCE ZEHİRLENİP ÖLÜYOR'

Jandarma engeline tepki gösteren köylü Mustafa Özbay, bölgedeki kum ve taş ocaklarının doğayı talan ettiğini belirterek, "Biz Ekim ayına kadar burada domates üzüm toplardık. Şimdi toplayamıyoruz. Bir kişinin para kazanması için bugün 4 tane köy öldürüldü. Bizim burada sürülerle davarlarımız vardı. Davarlar dağdaki otları yiyince zehirlenip ölüyor. Neden ölüyor. Ocakların tozundan ölüyor. Ormanımızı bitirdiler" dedi. 

'OCAKLARDAN SONRA HİÇ GÖRÜLMEYEN HASTALIKLAR ORTAYA ÇIKTI'

Dağdaki kum ocağına yürüyen Antep çevre Platformu üyeleri yaptıkları açıklamada, bölgedeki ocaklardan dolayı hiç görülmeyen hastalıkların ortaya çıktığı belirtildi.

‘YETKİLİLER GELİP DOĞA TALANINI GÖRSÜN’

Kendisini, kum ocağına en yakın oturan kişi  olarak tanıtan Ahmet Aslan adlı köylü, köyde artık rahat oturamadıklarını belirtti. Dağa çevrecilerin geçişini yasaklayan yetkililerin gelip buradaki doğanın talan edilişini görmesini istediğini dile getiren Aslan, "Bizim 10 yıl önce harıl harıl akan derelerimizin, çeşmelerimizin bugün akmadığını gelip görsünler. Biz burada susuz kaldık. Bu bölgedeki ocaklardan dolayı bostanlarımızda bahçelerimizde hiç görülmeyen hastalıklar görmeye başladık. Yetkililer sesimizi duysun" diye konuştu. (M.A)

Öne Çıkanlar