Sokakta kalan 65 yaş üstü yurttaşlar anlatıyor

Sokakta kalan 65 yaş üstü yurttaşlar anlatıyor
Sokakta yaşamak zorunda kalanlar koronavirüse karşı sadece sosyal mesafeyi koruyabiliyor.

Koronavirüs salgını tehlikesi devam ederken, iktidar bir yandan evde kal çağrısı yaparken diğer yandan çalışanların nasıl evde kalacağı sorusuna cevap vermekten kaçınıyor. Şu ana kadar 65 yaş üstü yurttaşlar için sokağa çıkma yasağı getirildi. Evde kalın çağrısına uyamayacak bir kesim de, evleri olmadığı için sokakta yaşamak zorunda olanlar. Bu grup içinde ise 65 yaş üstünde kronik rahatsızlığı olan yurttaşlar bulunuyor.

35 yıldır sokakta yaşayan Alaattin Arslan koronavirüse karşı sadece sosyal mesafeyi koruyabildiklerini belirterek, " Şu an tedbir denilen bir şey yok. İkimiz karşı karşıya konuşuyoruz, arkadaşta maske var ama bizde yok. Şimdi 1 metre mesafesi koydular. Ağzımızdan çıkan ufak tükürükler, hastalık varsa zaten birbirimize bulaşacak. Şu an bizim tedbir alacak pozisyonumuz yok. Neden yok? Biz sokakta yaşıyoruz" dedi.

'TEK AVANTAJIMIZ TEMİZ HAVA'

Arslan, "Burada, sokakta yatan arkadaşlarımızla mesafeli durmaya çalışıyoruz. Camilerden, açık olan esnaf arkadaşlardan dezenfekte ilaçlar almaya çalışıyoruz, ki esnafın da hemen hemen yüzde 60'ı kapalı. Elimizi, yüzümüzü temiz tutmaya çalışıyoruz. Camilerde sabunlarla ellerimizi, yüzümüzü yıkıyoruz. Bunun dışında sokakta yaşıyoruz. Hijyen olarak bir avantajımız var, temiz hava. Virüs çıktıktan sonra yetkili kişilerden gelen kimse yok. Duyarlı vatandaşlarımız ve ilk defa televizyon kanalı olarak siz geliyorsunuz. Burada yapmamız gereken şu, bizim sokakta yatan vatandaşlarımız elbette ki bir şeylerini kaybettiler. Hiç kimse keyfi olarak kalkıp da burada kalmaz. Yattığımız yerler ne kadar temiz olursa olsun, kedi ve köpek pisliğinin üstünde yatıyoruz. Vakıflara ait kullanılabilir, atıl durumda olan binalar, çok cüzi masraflarla restore edilip biz sokakta yatanlar için kriz dönemlerinde yahut sürekli bir yer temin edilebilir. Belki bu şekilde atlatabiliriz diye düşünüyorum" ifadelerinde bulundu.

'HASTA OLDUĞUMUZDA ACİLE GİDİYORUZ'

İşsiz ve altı aydır sokakta olduğunu söyleyen İsmini vermek istemeyen bir diğer yurttaş ise, "Mümkün olduğu kadar ellerimi temiz tutmaya çalışıyorum. Elimden geldiği kadar temizlik kurallarına dikkat etmeye çalışıyorum. Yeteri kadar bu işin önleminin alınmadığını düşünüyorum. Önlem alındı deniyor ama benim gibi çok sayıda sokakta kalan insanlar var. Daha zor durumda olan yaşlılar var. Belediyenin yeri var, orası da dolu diyorlar. Hasta olduğumuzda, çok mecbur kalırsak acilden giriyorum. Oradan alıyorlar. Özellikle sokakta kalanlar için yeterince önlem alındığını düşünmüyorum. Herkes birbirinden kaçıyor" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar