Soli Özel: ABD savaşa girmez ama yaptırımlar Rusya ve Türkiye için korkunç olabilir

Soli Özel: ABD savaşa girmez ama yaptırımlar Rusya ve Türkiye için korkunç olabilir
'Hiç kimse Ukrayna için, ne kendi askerlerinin canını tehlikeye atar, ne de dünyayı korkunç bir felakete sürükleyecek nükleer savaş riskini alır.'

Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Soli Özel, Gündemin Gerçekleri programında, Rusya-Ukrayna gerilimin değerlendirdi, bölgede yaşanan sürece dair önemli açıklamlar yaptı.

Putin’in emri sonrasında Rusya ordusunun Donetsk ile Lugansk’a girmesiyle bir sonraki aşamaya geçen gerilimi yorumlayan Soli Özel, Rusya ile Amerika ya da NATO arasında bir sıcak savaş beklemediğini, ABD’nin birçok sefer bu yönde açıklamalar yaptığını, bunlara inanmamak için de geçerli bir sebep bulunmadığını söyledi. 

Özellikle swift sisteminden çıkarılmak başta olmak üzere getirilecek yaptırımların, Rusya ekonomisi üzerinde etkili olacağını belirten Özel, yine de Rusya’nın bu yaptırımlarla geri adım atmayacak kadar çok rezervi olduğunu hatırlattı.

KİMSE NÜKLEER SAVAŞ RİSKİNİ ALMAZ

"Amerika’nın savaşa gireceğini kim söylüyor? Amerikalılar baştan beri Ukrayna için savaşa girmeyeceklerini söylediler. Hiç kimse Ukrayna için, ne kendi askerlerinin canını tehlikeye atar, ne de dünyayı korkunç bir felakete sürükleyecek nükleer savaş riskini alır. Bunlar bana fantezi gibi geliyor. Etrafı heyecanlandırmak için söyleniyor gibi…"

Soli Özel, Putin’in emri açıkladığı canlı yayında İstihbarat Şefi’nin tereddütlü halini örnek göstererek bürokrasi içinde bu hareketi olumlamayanların da olabileceğini ifade etti. 

TÜRKİYE ACELECİLİĞİ SEBEBİ İLE ZORA GİREBİLİR

Türkiye’nin açıklamasını da aceleci bulduğunu ifade ederken biraz daha beklemenin daha doğru olacağını söyledi. Rusya’nın "aculluğa" verecek pek çok yanıtı olabileceğini belirten Soli Özel, Suriye’de, İdlib’de, tarım ürünleri ve enerji ithalatında ya da turist göndermeme kararıyla Türkiye’yi ekonomik açıdan çok sıkıştırabileceğini ifade etti:

"Bu, sıradan bir olay değil. Kırım’ın ilhakının ötesinde bir anlam taşıyor. Bu olayın akışının ilgili bütün ülkeleri etkilememesi düşünülemez. Türkiye de sonuç olarak bu iki ülkeyle yakın ilişkileri olan ve Karadeniz’deki güney komşusu olan bir ülke. Bu işin nereye varacağı Türkiye’yi çok yakından ilgilendiriyor. Daha da tırmanır, yaptırımlar uygulanır, Rusya’ya finansal anlamda atom bombası etkisi yapacak bir yola girilirse bundan Türkiye de ekonomik olarak çok kötü etkilenir." 

Türkiye kamuoyunun Batı’dan çok Rusya’ya yakın olduğunu söyleyen Soli Özel, Amerikan karşıtlığının ne kadar güçlü olduğunu Irak işgali esnasında birçok kesimin Saddamcı olmasıyla hatırlattı. ABD’nin hep Müslüman ülkelere saldırmasının da bu karşıtlık da önemli bir yer tuttuğunu ifade ederken, Trump’ın dünya kamuoyunda Amerika’ya yönelik antipatiyi daha da güçlendirdiğini söyledi.

TÜRKİYE ARABULUCU OLABİLİR Mİ?

Soli Özel, Zelenski’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine değinirken Türkiye’de veya Türkiye’nin başını çektiği bir arabulucuk buluşmasını mümkün görmediğini belirtti.

Olası bir büyük savaş olasılığını da değerlendiren Özel "Batılı analistlerin tahminleri doğruysa ve çok yıkıcı, 50 bin kadar insanın ölümüne yol açacak bir savaş yaşanırsa… Öyle bir işgal sonucunda eğer Ukrayna ordusu ya da özel kuvvetleri Rus ordusuna zarar verecek bir ‘beceriyi’ gösterecek olursa Putin’in bu ölümleri kendi kamuoyuna anlatmasının da pek kolay olmayacağını düşünüyorum." dedi.

Öne Çıkanlar