Solunum Derneği'nden 'Bayramda tedbirli olalım' uyarısı

Solunum Derneği'nden 'Bayramda tedbirli olalım' uyarısı
Koronavirüsü salgınına karşı önlemler giderek gevşetilirken Solunum Derneği "Pandemi daha bitmedi" diyerek bayramda dikkatli olunması konusunda uyardı.

Pandemi önlemleri her geçen gün azaltılsa da salgın bitmiş değil. Daha kalabalık ve dikkatsiz geçecek bayram tatili için uzmanlar uyardı. Solunum Derneği (TÜSAD), Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala sağlıklı bir bayram tatili için yurttaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

'YENİDEN ARTIŞ OLMAMASI İÇİN ÖNLEMLERE UYMAYA DEVAM'

TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Kovid-19 pandemisinin henüz bitmediğini hatırlatarak "Vakalarda yeniden artış olmaması için bayramda önlemlere uymaya devam edelim" dedi. Kömürcüoğlu, özellikle yaşlı ve kronik hastalığı olan kişileri riske atmamak için ‘açık havada bayramlaşma’ önerisinde bulundu.

Pandemide gelinen son durumu ve uzun bayram tatili öncesinde maske yasağının kaldırılmasını değerlendiren Kömürcüoğlu, şu uyarılarda bulundu: "Kısıtlamaların kaldırılmasıyla toplumda salgının tamamen bittiği gibi bir algı oluştu. Ancak bu yanlış, salgın tamamen bitmiş değil. Omikron alt varyantları BA.1, BA.2 ve XE, XD gibi yeni varyantlar bildirilmeye devam ediyor ve izleniyor.  Birkaç yıl daha koronavirüs ile yaşamaya devam edeceğiz, özellikle önümüzdeki kış aylarında yeniden vaka artışları yaşayabiliriz."
 

AÇIK HAVADA BAYRAMLAŞMA ÖNERİSİ

"Bayram sürecinde büyük nüfus hareketleri ve ev ziyaretlerinin artacağını belirten Kömürcüoğlu "Özellikle büyük kentlerden küçük yerleşim alanlara ziyaretlerle bulaşlar artacak" uyarısını yaptı. Kömürcüoğlu, vaka sayılarındaki artışın sınırlanması içinse şu önerilerde bulundu: "Mevsimsel gripte nasıl her yıl aşı yapılıyorsa koronavirüs için de düzenli aşı tekrarları önemli. Maalesef hatırlatıcı dozlar ülkemizde halen istediğimiz oranlara yükselmedi. Bireysel önlemlere dikkat edilmeye devam edilmeli, özellikle rapel adı verilen hatırlatıcı dozlar ihmal edilmemeli. Bayramlaşırken özellikle yaşlı kişilere karşı daha dikkatli olunmalı. Özellikle yaşlı ve ek hastalığı olan kişilerin kapalı alanlarda maske kullanmaya  ve mesafe kuralına dikkat edilmeli. Özellikle yaşlı hastalar, kanser, romatizmal hastalıklar, immun sistem hastalıkları gibi ek rahatsızlığı olan kişiler koronaya karşı daha duyarlı ve halen ağır hastalık geçirme ve ölüm riskleri daha yüksek. Bulaş riskinin azaltılması için mümkünse açık havada bayramlaşılmalı.’

Öne Çıkanlar