Soma davası başladı: Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken, öldürülmesin diyedir davamız

Soma davası başladı: Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken, öldürülmesin diyedir davamız
'Ocak ayında çevrilen tezgâhı hepiniz biliyorsunuz. Ama biz unutmadık, adalet önünde adil bir şekilde hesap vereceksiniz.'

Türkiye'nin en büyük işçi katliamı olan, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılama sürecine bugün devam ediliyor. Daha önce "olası kastla insan öldürme" suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Yargıtay’ın kararıyla yeniden görülen Soma Katliam Davası’nın ikinci duruşması öncesi yapılan yürüyüşte konuşan Avukat Can Atalay, 7 yıldır davada çevrilmedik dümenin kalmadığını söyledi. 

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen patlamada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin ölümünden sorumlu olanların yargılandığı Soma Katliam Davası’nda verilen cezaların Yargıtay tarafından bozulması ardından 2’nci duruşması görülmeye başlandı. Duruşma öncesi madenci aileleri, Akhisar İstasyon Meydanı önünde bir araya geldi. Ailelerle birlikte sendikalar ve siyasi partiler Akhisar Tren Garı önünden mahkeme salonu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşe madenci ailelerinin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, milletvekilli Ahmet Şık, EMEK Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, sendika ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri de katıldı. Yürüyüşte, "Soma’nın körümü katilleri yakacak, "Katillerden hesabı emekçiler soracak" pankartı açılırken sık sık, "Soma’yı unutma, unutturma" ve "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. 

OLMADIK DÜMEN ÇEVİRDİLER

Açıklamada söz alan dava avukatlarından Can Atalay, 7 yıldır çevirmedik dümen kalmadığını belirtti. Bu düzenin böyle gidemeyeceğini söyleyen Atalay, "İşçilerin canını hiç sayarak bu ilkeyi kalkındıramazsınız, sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken, öldürülmesin diyedir davamız. Suçüstü yakalandılar" dedi. 

HESAP VERECEKSİNİZ

Yargıtay üyelerinin değiştirilerek Eylül kararını bozmasını eleştiren Atalay, "Bu karar, tezgâhın ne kadar büyük olduğunu, dönen paraların ne kadar büyük olduğunu, kullanılan siyasal nüfusun ne kadar büyük olduğunun kanıtıdır. Türkiye’nin bu koşullarında, bu adaletsizlikte işçi sınıfı ve bu insanlar Eylül kararını aldı. Ancak Ocak ayında çevrilen tezgâhı hepiniz biliyorsunuz. Ama siz unutmadık, adalet önünde adil bir şekilde hesap vereceksiniz" diye konuştu.

'7 YILDIR AİLELER HÂLÂ ADALET ARIYOR'

Emek Partisi Genel Başkanı Ercümet Akdeniz ise dava öncesi yaptığı açıklamasında, "Soma katliamının 7. yılında hâlâ adalet arıyor aileler. Sadece aileler değil Türkiye işçi sınıfı adalet arıyor ve hâlâ adalet gelmedi. Geç gelen bir adalet gerçekten adil bir adalet olmaz" diyerek Emek Partisi olarak madencilerin ve ailelerin yanında olduklarını ve adalet arayışının peşinde olduklarını söyledi.

SANIKLAR SEGBİS İLE KATILDI 

Akhisar Bülent Ciğeroğlu duruşma salonunda görülen duruşmaya sanık Can Gürkan ve avukatları bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Aileler ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı'nın Salih Pehlivanoğlu’nun olduğu heyetin verilen kararları okumasının ardından konuşan müşteki avukatları, sanıkların SEGBİS ile ifade vermesine tepki gösterdi.

İlk olarak söz alan dava avukatlarından Melek Polat, sanık Evinç hakkında beyanda bulunarak, acil durum sorumluluğa ilişkin "Etkili bir kriz masası kurulmamış, sorumlular maden suluyor. İlk 1 saati maden sulamak ya da başka şeyler için değerlendirmek yerine krizi yönetselerdi bu kadar insan ölmeyecekti" dedi.

'HAVA AKIMININ TERSE ÇEVRİLMESİ KAÇ İŞÇİNİN CANINA MAL OLDU?'

"Havalandırmanın ters çevrilmesi ile ilgili hiçbir tatbikat yapılmamış, sonuçlarının ne olacağı bilinmemesine rağmen uygulanmadı" diyen Polat, "Haluk Erinç'in havanın ters çevrilmesi kararını alarak kaç kişinin ölümüne sebep olduğuna ilişkin bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz. Bu talebi reddederseniz esasa ilişkin çok temel bir talebi reddetmiş olacaksınız" diye konuştu.

Avukat Hatice Arslan da, Yargıtay’ın eksik incelemelerde bulunduğunu belirterek, "Yeni bir bilirkişi raporu şart. Sadece Evinç için değil Gürkan için de bilirkişi raporu şart. Ek bilirkişi raporu görev ve sorumluların bilinmesi için şart" dedi.

Katledilen işçilerin aileleri mahkeme başkanına, "Sanıklar hâlâ madenlerde çalışıyor. İkinci bir katliama hazırlık yapıyorlar" diye seslendi.

"Taleplerimiz mahkemenizin gerekçeli kararında dayandığı taksir gerekçelerine ilişkindir. Bu gerekçelerde maddi hata bulunmaktadır" diyerek söz alan avukat Derviş Emre Aydın da "Gerekçeli kararınızda yöneticilerin ‘tam bir kayıtsızlık ve kabullenme içinde bulunmadığından’ bahsediliyor. Şirket önceki tüm raporlara rağmen Ocak Revize Projesi'nde  ‘halen bir sorun yaşanmamıştır’ diyerek tam bir kayıtsızlık içerisinde olduğunu kanıtlamaktadır oysa. Fan sorununa ilişkin olarak, bu fanların hangi panolar için yapıldığı hakkında bilirkişi raporu alınmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'GAZETECİ PEHLİVAN’IN İDDİALARI İNCELENSİN'

Ardından söz alan Can Atalay, "Can Gürkan Ankara'da siyasiler ile yüksek mertebe hukukçular ile görüşmeler yaptı. Gazeteci Barış Pehlivan bunu açık açık yazdı. Manisa savcılığı size parmak salladı. Bu iddialar ile kovuşturmayı genişletmeyecekseniz ne yapacaksınız?" diye sorarak, gazeteci Pehlivan’ın ortaya koyduğu iddiaların incelenmesini istedi.

Avukat Murat Kemal Gündüz de kamu görevlilerinim sorumluluğuna ilişkin soruşturma yolunun açılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar