Soma Davası'nda karar verildi: Can Gürkan'a 20 yıl dediler, yatarı bile yok

Soma Davası'nda karar verildi: Can Gürkan'a 20 yıl dediler, yatarı bile yok
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Can Gürkan, 'Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma' suçundan ceza aldı.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK-  Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 yılında 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin karar duruşmasında Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 'bilinçli taksirle birden fazla insan ölümüne sebebiyet verme" suçundan 20 yıl hapis cezası verildi.

Soma katliamı davasında Yargıtay'ın bozma kararı sonrası yeniden görülen davanın karar duruşması bugün görüldü. Duruşmaya sanıklar katılmazken mahkeme başkanı yaşamını maden katliamında yaşamını yitirenlere baş sağlığı diledikten hemen sonra kararı okudu. 

Mahkeme heyeti, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 'bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma' suçundan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu'na 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti. Mahkeme heyeti kararın ardından duruşma salonunu terk etti. 

Aileler ve avukatlar karara alkışlarla tepki gösterdi. Adliye önünde bir araya gelen katliamda yaşamını yitirenlerin yakınları, avukatlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri, STK temsilcilerinin katıldığı bir açıklama yapıldı.

'AİLELER 7 YILDIR ADALETİN PEŞİNDE'

Açıklamada söz alan Avukat Nergis Tuba Arslan, "Bugün burada katliamın üzerinden 7 yıl geçtikten sonra bir kez daha gözlerimiz kepaziliği gördü. 7 yıldır bu aileler adaletin peşinde. Adaleti yakalayabilmek, adaletin ucundan tutabilmek için canlarını dişine takarak mücadele veriyorlar. "Herkes utansın. Patronların sırtını sıvazlayan herkes, tüm kamu görevlileri, tüm sermayedarlar bir gün hesap verecek bunun kurtuluşu yok" sözleriyle tepki gösterdi. 

'CAN GÜRKAN'A 20 YIL DEDİLER, YATARI BİLE YOK'

Avukat Can Atalay, "Kundaktaki bebek duruşma salonunda büyüdü. Can Gürkan'a 20 yıl dediler, 20 yıl! Gün hesabı yapın, yatarı yok! Adem ile Efkan'a 12 yıl dedi. Nisan 2020'den bu yana. Yatarı yok! İşçi arkadaşlarımızın birinci dereceden sorumlusu Haluk'a 'beraat' dedi. Bu memlekette kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesi diyedir davamız. Arkadaşlarımız (Selçuk Kozağaçlı) bu yüzden tutuklu, tutuklu olduğu yerden bu yüzden davaya katılma talebinde bulunuyor. Tutuklu olduğu yerden diyor ki, 'ben avukatım bunda kesinleşmiş bir hüküm yok, duruşmaya katılmak istiyorum diyor. Abuk sabuk gerekçelerle reddediyorlar" sözleriyle tepki gösterdi. 

'HERKES DOYDU DA BU 7 BAŞLI DEV DOYMADI'

Katliamda hayatını kaybedenlerden Kader Yıldırım’ın annesi Elmas Kaya, "Ankara’ya bir dev oturttular o dev 7 başlı oldu. Herkes doydu da bu 7 başlı dev doymadı. Bizi evlatsız bıraktılar" sözleriyle isyan etti.

'BİZ SADECE ADALET ARADIK'

Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya, "8 yıldır çürümüş, kokuşmuş adaleti arıyoruz. Gelir mi? Ama gelmiyor. Bizim tek derdimiz adaletti. Şimdi diyorlar ki ne 'adaleti. Ak Parti'ye oy çıktı Soma'dan'. 'Allah belanızı versin' diyen bile var. Ama biz sadece adalet aradık" diye konuştu. 

'BU DAVA BURADA BİTMEDİ'

Katliamda yaşamını yitiren Ergün Sidal'ın babası Durmuş Sidal ise karara yönelik tepkisini şu sözlerle ifade etti: "Bu dava burada bitmedi. Ben ölürüm, ama benim torunum bu davanın peşinde."

Açıklamada söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, "Can Gürkan'ı dışarı bırakanlar suç ortaklarıdır. Birbirlerine günahları üzerine bağlı olan çete Türkiye'yi yönetmektedir. Ne pislik ortaya dökülürse dökülsün bir şey olmamaktadır. İşte bu mahkemede de karar bu yüzden böyle çıkmıştır" dedi.

NE OLMUŞTU?

Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen patlamada ölen 301 madencinin ardından başlayan adli süreçte "olası kasıtla öldürme" suçundan işverenler yargılandı. Mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu beş sanık için 15 yıldan 22 yıla kadar, dokuz tutuksuz sanık için de altı yıldan on yıla kadar hapis cezası verilmesine karar verdi. Beş üyesinden üçü değiştirilen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Gürkan’ın 'yangın riskinin yüksek olduğunu bilerek, havalandırmaya dair gerekli teknik altyapıyı oluşturmadan ve iş güvenliği önlemleri almadan üretimin arttırılmasını hedeflediği' sonucuna vararak, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Sanıkların, 'bilinçli taksirle ölüme neden olma’ suçundan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmasına kanaat getirildi.

Yargıtay'ın bozma kararı öncesinde; Can Gürkan 15 yıl hapis cezası, Haluk Evinç 8 yıl hapis cezası almış, mühendisler Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkında ise beraat kararı verilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar