Soma katliamı davasında yargılama yeniden başlıyor

Soma katliamı davasında yargılama yeniden başlıyor
301 madencinin ölmesinden dolayı tutuklu hiç kimse tutuklu bulunmuyor.

Manisa’nın Soma ilçesinde Mayıs 2014 yılında gerçekleşen 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında yeniden yargılama başlıyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı sanık Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt 13 Nisan 2021 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak. 

Davada şu an herhangi bir tutuklu sanık bulunmuyor. ‘Olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Ocak ayında verdiği kararla ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’  suçundan ceza verilmesini istemişti.

‘YARGIYI DA KATLETTİLER’

Evrensel gazetesinden Dilek Omaklılar’ın haberine göre Soma katliamında oğlu Uğur Çolak’ı kaybeden Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, "Söyleyecek fazla bir şey yok. Yargının olmadığı bir yerde yanlı ve taraflı kararla neler neler yaptılar. Üye değişikliğinden diğer baskılara… katliam katliam üzerine. Yargıyı da katlettiler" dedi. 13 Nisan’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde olacaklarını söyleyen Çolak, tüm emek ve demokrasi güçlerine, kamuoyuna davaya sahip çıkılması için çağrı yaptı.

Mahkeme başkanının Salih Pehlivan olacağını öğrendiklerini söyleyen Çolak, "18 Nisan’da kararı veren Salih Pehlivan bakacak, ne enteresan. Daha önce verdiği kararları göz önüne aldığımızda durum net zaten. Bu dünyada yüz yüze gelmek istemediğimiz Can Gürkan’ın katılması ise temennimiz. Ama para var güç var, siyasal iktidar var arkalarında. Her şey onların yanında ama biz de davamızın arkasındayız, dernek olarak da orada olacağız. Çocuklarımızın, eşlerimizin ailelerimizin davasının takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

‘ADALET ZENGİNİN YANINDA, FAKİRİN YANINDA HİÇBİR ŞEY YOK’

Katliamda eşi Ali Kavas’ı kaybeden Gülten Kavas da "Daha önce bu mücadele için savaştık, ceza almadılar. Adalet zenginin yanında, fakirin yanında hiçbir şey yok. Ancak biz sonuna kadar takip edeceğiz demiştik ve yine söylüyoruz. Biz tüm bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe karşı yine orada olacağız. 7 sene öncesine tekrar götürüyorlar, aynı acıyı yeniden yaşıyoruz" diye konuştu. 

Soma davasının avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan ise "Adil bir yargılamanın yapılmaması, sorumluların cezalandırılmasını engellemek üzere heyetin değiştirilmesi, bilirkişi heyetine baskı, uydurma, farklı soruşturma dosyalarıyla yargılamanın bir yıl sürüncemede bırakılması… gibi süreçler atlatıldıktan sonra Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinin yeni heyeti sanıklar için adeta ödül sayılabilecek bir karara imza attı. İstinaf Mahkemesi zaten evrak üzerinden 2-3 sayfalık bir kararla bu kararı onayladı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin eylül ayında vermiş olduğu kararda, aslında oldukça ayrıntılı gerekçelerle neden sorumlu oldukları, başta şirket patronu Can Gürkan olmak üzere sorumlu yetkililer hakkında olası kastla insan öldürmeden 301 kez cezalandırılması gerektiği söyleyerek tarihi bir karara imza atmış oldu. Ancak yine bir yargı kararına siyasal iktidar eliyle müdahale edildiğini gördük" dedi.

Heyet üyelerinin üçünün değiştirildiğini hatırlatan Aslan, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti, özellikle bu değişikliği bekledi. Yaklaşık 10 gün içinde yeni atanan üyelerle birlikte oy çokluğu ile bu kez tam tersi bir kararı gördük. Can Gürkan ve birkaç seri sorumlu sanıklar yönünden dosyayı bozdu ve kalan tüm sanıklar yönünden aynı Ceza Dairesi bu kararı onaylamış oldu. Yalnızca Yargıtay Can Gürkan’ın bilinçli taksirle yargılanmasını söyledi. Şimdi yeniden, katliamın üzerinden 7 yıl geçmişken Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde ailelerle birlikte, biz Çağdaş Hukukçular Derneği üyeleri ve diğer meslektaşlarımızla birlikte orada olacağız" diye konuştu.

Can Gürkan’ın İstanbul’dan SEGBİS bağlantısıyla katılacağı 13 Nisan 2021 tarihinde Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada olacaklarını söyleyen Aslan, "Haklının, ezilenin, işçi sınıfının yanında hukuksal mücadele yürütmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

Öne Çıkanlar