Soma katliamında kamu görevlilerine soruşturma izni

Soma katliamında kamu görevlilerine soruşturma izni
Danıştay, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamıyla ilgili Çalışma Bakanlığı müfettişleri için soruşturma izni verdi. Ailelerin talebi 7 yıl sonra karşılanmış oldu.

Derya OKATAN


ARTI GERÇEK - Soma katliamıyla ilgili Danıştay 1. Dairesi’nden önemli bir karar geldi. Böylece, daha önce soruşturma izni verilmeyen Çalışma Bakanlığı müfettişleri için yargı yolu açıldı.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasının pek çok ihmal ve kusur sonucu meydana geldiği tespit edilmişti.

Ancak bilirkişi raporuna rağmen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, görevlerini ihmal ettikleri düşünülen görevliler hakkında soruşturma izni vermemişti. Danıştay’dan da benzer karar çıkması üzerine aileler Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM, Mart ayında aldığı kararla "hak ihlali" kararı verdi.

Böylece görevlerini ihmal ettikleri düşünülen kamu görevlileri için yargı yolu açıldı.

‘TEFTİŞTEN ÖNCE İŞVERENE HABER VEREREK…’

Danıştay 1. Dairesi, AYM kararı doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer ile 7 iş müfettişi, 4 iş başmüfettişi ve bir iş müfettiş yardımcısı olmak üzere toplam 13 bakanlık görevlisi hakkında soruşturma izni verdi.

Danıştay kararında, soruşturulacak eylemler şöyle açıklandı:

"13.5.2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür İşletmesinde meydana gelen ve 301 işçinin ölümü ile sonuçlanan maden kazasının yaşandığı maden ocağını teftişten önce işverene haber vererek ve teftiş yapılacak güzergahı, ocağı, hangi panoda inceleme yapılacağını bildirerek yüzeysel olarak denetlemek, tünellere inmeden, sorunsuz ve havadar alanları incelemek, antigrizu malzeme olarak gösterilen panoları ve elektrik motorlarını yeterince incelememek, rastgele seçilen işçiler yerine önceden seçilen ve ne söylemeleri gerektiği bildirilen işçilerle görüşmek, gaz izleme ile ilgili kayıtların geriye dönük olarak incelemesini yapmamak suretiyle usulsüz denetim yapmak…"

Karara bir üye şerh düştü. Karar oy çokluğu ile alındı.

Öne Çıkanlar