AKP'den 'Sosyal Medya Başkanlığı' kurma planı

AKP'den 'Sosyal Medya Başkanlığı' kurma planı
Erdoğan’ın talimatı üzerine çalışmalara başlayan AKP'de, üzerinde çalışılan sosyal medya düzenlemesinde sona gelindiği belirtildi.

AKP'nin, Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine sosyal medyaya ilişkin bir yasal düzenleme hazırlığında olduğu ve bu çalışmada sona geldiği öğrenildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Ağustos’ta Kanal D ve CNN TÜRK ortak yayınında gündeme dair açıklamalarda bulunmuş ve konuşması sırasında sosyal medyaya olumlu bakmadığını ve Meclis’in sosyal medyaya yönelik bir çalışma yürütmesi gerektiğini dile getirmişti. Erdoğan’ın talimatı üzerine harekete geçen AKP’nin yeni dönemde Meclis’e getirmesi beklenen yasal düzenleme ile sosyal medyada yalan haber yapan, yayan ve hakaret edene Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) ceza tanımlanması yapılacak.

Türkiye gazetesinden Ebru Karatosun'un haberine göre; Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesindeki düzenlemelerin incelenerek hazırlandığı teklife göre, sosyal medya üzerinden bir kişiye hakaret edilmesi durumunda şüphelinin üç aydan 2 yıla kadar hapisle yargılanması planlanıyor. "Yalan haber yayan" ve yapanların da 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor. Kanundaki mevcut suçlarda uygulanan artırım sebepleri sosyal medya aracılığıyla işlenen suçlar için de geçerli olacak. Örneğin, TCK’nın 125’inci maddesinde "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçunu işleyenlere verilecek cezanın bir yılın altında olamayacağı hüküm altına alınıyor. Ayrıca suçun ağırlığı, sonucu, kişinin konumu, sosyal statüsü ve kastı gibi kriterlerin de ceza yaptırımında dikkate alınması konusunda değerlendirmelerin yapıldığı belirtiliyor.

'SOSYAL MEDYA BAŞKANLIĞI YOLDA'

Yine, "yalan haberi üreten" ve yayanları denetleyecek bir mekanizmanın kurulması da planlanıyor. Buna göre, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ya da Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) içerisinde sosyal medyayı denetleme görevini yürütecek ‘Sosyal Medya Başkanlığı'nın kurulabileceği iddia ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar