Sosyal medyadaki paylaşım sıklığınız, narsist eğilimler ile ilişkili olabilir

Sosyal medyadaki paylaşım sıklığınız, narsist eğilimler ile ilişkili olabilir
'Sosyal medyada dolaşırken, büyüklük duygusuna sahip insanlar, diğer herkesin onlardan daha kötü olduğuna inanma eğilimindedir.'

Sosyal medya artık hayatımızın her alanında bulunuyor. İnsanlar Facebook, Twitter, Instagram ve diğer birçok platformda saatlerce dolaşıyor, gönderi paylaşıyor. Hayatlarındaki her şeyi çevrimiçi yayınlayanlar da dahil olmak üzere, kendilerini sosyal medya çılgınlığına kaptırmış birçok insan görebilirsiniz.

Sosyal medyanın en önemli unsurlarından biri, kişinin kendi yaşantısını insanlara sergilemesidir, ki bu da bazı insanların kendileri hakkında gereğinden çok bilgiyi paylaşmasına yol açabilir. Sosyal medyada gönderi paylaşmak bir dereceye kadar ilgi çekmeyi gerektirdiğinden, birçok insan sosyal medya kullanımının narsizmle bir ilgisi olup olmadığını merak etmiştir. Dallas, Texas Üniversitesi’nde araştırmacılar bir araştırma çalışması başlatıp, bu konuya bir açıklık getirdi. 

Araştırmacılar, narsizmin (veya Narsisistik Kişilik Bozukluğu) üç boyutu olduğuna karar kıldı. Her bir boyut, abartılmış bir kibir hissiyatıyla nitelendirilmiştir; fakat birbirlerinden ayrıldığı önemli noktalar vardır. İnsanlardan narsizmi tanımlamasını isteseydiniz, birçok insan muhtemelen psikologların büyüklük olarak kavramsallaştırdığı narsizm boyutunu vurgular. Kendilerini büyük gören insanlar; cesur, dışa dönük, iddialı ve fazla emin davranırlar. Her şeyde en iyi olduklarına inanırlar ve çoğu zaman başkalarından daha güçlü olmaya çabalarlar.

Öte yandan, kırılganlık ise utangaçlık, çekingenlik ve endişe ile nitelendirilir. Kırılgan insanlar, tıpkı kendini büyük gören insanlar gibi başarılı olmayı arzularlar ancak bu hedeflere ulaşmakta zorlanırlar. Pek belli olmasa da, narsistik eğilimleri olan insanların daha kırılgan olduğu gözlemlenmiştir.

Salahiyet duygusu ise, her şeyin daha fazlasını hak ettiğinize inanmayı içerir. Salahiyet sahibi kişiler, özel muamele görmeleri gerektiğine ve en iyisini hak ettiklerine inanmaktadır. Yapılan araştırmada, narsizmin bu üç boyutunun sosyal medya kullanımı ile nasıl ilişkili olduğu gözlemlendi.

SOSYAL MEDYA, NARSİZİMİ NESIL ETKİLİYOR?

İnsanlar sosyal medyaya birçok farklı açıdan yaklaşabilir. Bazen bir gönderi paylaşırlar ve sonrasında beğeni ve yorumların yağmasını bekler. Bazense sadece bazı şahısların içeriğine odaklanır ve muhtemelen diğer insanların kendilerinden daha iyi durumda olduğunu hissederler. Zaman zaman da, hayatıyla ilgili yanlış olan her şeyden şikayet eden bir insanın gönderisiyle karşılaşabilir ve kendilerini daha iyi hissedebilirler. Hatta bazıları, bir aile veya arkadaş etkinliğiyle ilgili bir gönderiyle karşılaşabilir ve davet edilmedikleri için dışlanmış hissedebilirler. İşte yapılan araştırmada, buna benzer sosyal medya tutumları incelendi: 

-Aktif kullanım (içerik paylaşmak),

-Pasif kullanım (başkalarının içeriğine bakmak),

-Üstünlük karşılaştırması (başkalarının senden daha iyi durumda olduğuna inanmak),

-Azaltıcı karşılaştırma (başkalarının senden daha kötü durumda olduğuna inanmak),

-Sosyal dışlanma (dışlandığınız bir etkinlik görmek).

Sonuçlar, büyüklük duygusunun özellikle azaltıcı karşılaştırma ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Sosyal medyada dolaşırken, büyüklük duygusuna sahip insanlar, diğer herkesin onlardan daha kötü olduğuna inanma eğilimindedir. Öte yandan kırılganlığın bilhassa sosyal üstünlük karşılaştırması ve sosyal dışlanma ile bir bağlantısı bulunuyor. Sosyal medyada gezinirken, kırılgan insanlar, diğerlerinin kendilerinden daha iyi durumda olduklarına inanırlar ve birçok sosyal olaydan dışlanırlar.

Ek olarak, daha kibirli ve fazlaca salahiyet duygusu barındıran insanların, sosyal medyada daha fazla gönderi paylaştığı görülmüştür. Özellikle kibirli insanların, kullanıcılar görüntüledikten sonra kaybolan resim ve video paylaşmalarını sağlayan bir mesajlaşma uygulaması olan Snapchat’te daha aktif olduğu öğrenildi. Bunun dışında, bulgular Facebook, Instagram ve Snapchat’te genellikle benzerdi ve salahiyet duygusu insanların sosyal medya kullanımıyla pek bağlantılı değildi.

İLLA Kİ NARSİST OLDUĞUNUZU GÖSTERMEZ 

Toparlamak gerekirse, sosyal medyada çok gönderi paylaşanların, özellikle büyüklük ve kibir açısından daha narsistik eğilimde olduğu gözlendi. Ama, narsizm ve sosyal medya kullanımı arasındaki ilişki o kadar da kuvvetli değil. Yani, sosyal medyada çokça paylaşımda bulunmak, illa ki narsist olduğunuzu göstermez. Ayrıca, kırılganlığı içeren bulgular, daha narsist olan bazı kişilerin sosyal medya kullanırken genellikle kendilerini kötü hissettiğini göstermektedir. 

Yapılan araştırma gösteriyor ki; narsizmin farklı boyutları, sosyal medya deneyimlerini çeşitli açılardan etkiliyor. Daha kibirli insanların sosyal medya deneyimleri - sosyal medyayı hayatlarını teşhir etmek ve diğer insanların onlardan daha kötü durumda olduğuna inanmak için kullandıklarından olsa gerek - nispeten tatminkar oluyor. Fakat kırılgan insanlar için sosyal medya deneyimi, diğer insanların gönderilerini görmek onları dışlanmış ve daha kötü hissettirdiği için, bir hayli negatif bir tecrübe oluyor. (Evrim Ağacı)

Öne Çıkanlar