Sosyolog Kılavuz: Avrupa'da Putin'e olan öfke Rus nefretine dönüştü

Sosyolog Kılavuz: Avrupa'da Putin'e olan öfke Rus nefretine dönüştü
Fransa'da yaşayan sosyolog-akademisyen Pınar Kılavuz Ayşegül Karakülhancı'nın hazırlayıp sunduğu Avrupa'dan Anlatıyorum programının konuğu oldu.

+GERÇEK- Fransa'da yaşayan sosyolog-akademisyen Pınar Kılavuz +Gerçek YouTube kanalında Ayşegül Karakülhancı'nın hazırlayıp sunduğu Avrupa'dan Anlatıyorum programının konuğu oldu.

Kılavuz Avrupa, Britanya ve ABD basınında öne çıkan ırkçı söylemleri, Rus sanatçılara uygulanan iptal kültürünü, mülteciler arasında yapılan ayrımı değerlendirdi: Hem NATO'nun hem Putin'in hem de Ukrayna'nın işlediği insanlık suçlarının aynı anda eleştirilebileceğini ancak bu eleştirileri yapanların hemen Putin yanlısı olarak etiketlendiği bir döneme girildiğini ifade etti.

Daha önce Suriye'den gelen mülteciler sebebiyle Avrupa'da özellikle Almanya, Fransa gibi bazı ülkelerin mülteci alımına daha hazırlıklı olduğunu görsek de mülteciler arasında sarı saçlı, mavi gözlü makul mülteci veya sığınmacı ayrımının yapıldığı başka bir ırkçılığa da ayrıca tanık olduk. Daha düne kadar Yunanistan'ın mültecileri geri ittiği için Akdeniz sularında can vermesine, Polonya-Belarus sınırında bekleyen mültecilerin donarak ölmesine seyirci kalanların bugün Ukraynalı mültecilere kapıları açmaya hazır olmalarının da son derece çifte standartlı bir tutum olduğunun görülmesi gerektiğini dile getiren sosyolog Kılavuz, bunların yanı sıra Almanya toplumunda restoranımıza Rus giremez; işyerimize Rus giremez gibi 1930'larda Nazi döneminden kalma fişleme ruhu yeniden ortaya çıktığını, Avrupa'nın şimdi de Rus ayrımcılığına sahne olduğunu sanatçılara yapılan baskılar, işten çıkarmalar, Rus sporcuların yarışma ve müsabaakalardan atılması gibi olayların ürkütücü olduğunu ifade etti. Kılavuz Putin'e olan öfkenin Rus nefretine dönüşmesini ve buna bağlı gelişen iptal kültürüne dikkat çekti.

Ayrıca Kılavuz, Russia Today veya Sputnik'e getirilen yasağında kabul edilemez olduğunu ne olursa olsun basın özgürlüğüne sığmadığını vurguladı.

Pınar Kılavuz, "Dünya'da sadece Rusya insanlık suçu işlemiyor. Fransa'nın ilk önce dönüp kendisine bakması gerekiyor" dedi. Rusya'da yapılan savaş karşıtı gösterilerin son derece kıymetli olduğunu söyleyen Kılavuz bu protestoların Rus halkının da savaşı istemediğini ve bunun takdir edilemesi gerektiğini de görmek lazım dedi.

Öne Çıkanlar