Sri Lanka'da yeni geçici devlet başkanı 'eski rejimin temsilcisi' oldu

Sri Lanka'da yeni geçici devlet başkanı 'eski rejimin temsilcisi' oldu
Sri Lanka'da protestolar nedeniyle devlet başkanının istifası sonrası parlamento yeni lideri belirlendi. Yeni Geçici Devlet Başkanı protestocuların tercih etmediği Ranil Wickremesinghe oldu.

Güney Asya ülkesi Sri Lanka, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ekonomik krizin tetiklediği halk isyanı sonrasında ülkeden kaçmasının ardından yeni devlet başkanını seçti.

Muhalefetin önde gelen isimlerinden eski Bakan ve Hükümet Sözcüsü Dullas Alahapperuma güçlü adaylar arasında yer almıştı. Ana muhalefet partisi Samagi Jana Balawegaya'nın lideri Sajith Premadasa dün adaylıktan çekilerek Alahapperuma'ya destek vereceğini duyurmuştu.

Dullas Alahapperuma 82 oy aldı. Alahapperuma'nın, protestocular ve muhalefet için daha kabul edilebilir bir isim olduğu ancak döviz ve yakıt stokları tükenen ülketi ekonomik krizden çıakracak deneyime sahip olmadığı belirtiliyordu.

Yeni devlet başkanı, protestocuların 'eski rejimin temsilcisi' olarak gördüğü, eski başbakan Ranil Wickremesinghe oldu. Wickremesinghe, 225 sandalyeli parlamentoda 134 oy aldı.

Wickremesinghe ise Rajapaksa'nın protesto gösterileri sırasında başbakanlığa getirdiği, eylemcilerin krizin sorumlusu olarak gördüğü ve istifasını talep ettiği bir isim. Wickremesinghe, Rajapaksa'nın ülkeden kaçması sonrasında devlet başkanlığı yetkilerini vekaleten devralmış, bu durum  da tepki çekmişti.

Öne Çıkanlar