STÖ'ler: Yoksul işçilerin kaderi, yerin altında can vermek değildir

STÖ'ler: Yoksul işçilerin kaderi, yerin altında can vermek değildir
'Kaçakçılık ve kaçak işletmelerle mücadele’ adı altında her gün denetim yaptıklarını iddia eden yetkililer karakolun çok yakınında bulunan bu şirketin çalışmalarını neden göz ardı etmiştir?'

Çukurca'da maden ocağında 2 kişinin hayatını kaybettiği göçükle ilgili açıklama yapan Hakkari’deki STÖ’ler, ocağın kaçak olduğu yönündeki iddiaları sorarak, "Yoksul işçilerin kaderi, yerin altında can vermek değildir" dedi.

Hakkari'de bulunan Sivil Toplum Örgütleri (STÖ), 6 Ekim’de Çukurca ilçesine bağlı Üzümcü Köyü’nde faaliyet gösteren maden ocağında meydana gelen göçükle ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İnsan Hakları Derneği (İHD) , Kamu Emekçileri Sendikaları (KESK) Hakkari Şubeler Platformu, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Birliği İl Koordinasyon Kurulu (TMMOB İKK), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (HESOB) üyeleri katıldı.

MADEN OCAĞININ RUHSATSIZ OLDUĞU İDDİASI

KESK binasında yapılan açıklamada konuşan İHD Üyesi Avukat Azad Özer, "Maden ocağında yaşanan göçükte 3 maden işçisi enkaz altında kalmış, bu işçilerden ikisi hayatını kaybetmiştir. İşçi katliamının meydana geldiği bu maden ocağının kaçak ve ruhsatsız olduğu yönünde ciddi iddialar mevcuttur. Bu iddiaların ilgili makamlarca derhal soruşturulmasını talep ediyoruz. Şayet bu iddialar doğru ise, ‘kaçakçılık ve kaçak işletmelerle mücadele’ adı altında her gün denetim yaptıklarını iddia eden yetkililer karakola iki kilometre mesafede bulunan bu şirketin çalışmalarına nasıl ve neden göz ardı etmiştir? Yoksul işçilerin kaderi, yerin altında can vermek değildir!

Soma’da, Ermenek’te, Şırnak’ta ve birçok maden ocaklarında yaşanan katliamların yetkili kurum ve kişilerin ihmallerinden ötürü meydana geldiğini gördük, şahit olduk" dedi. 

'OLAYIN YAKIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Özer konunun yakından takipçisi olacaklarını belirterek, "Son yıllarda Hakkâri'yi rant alanı olarak gören kimi mali çevreler, devlet-şirket ortaklığıyla kentimizin hem doğasını hem de insan sermayesini adeta talan etme yarışına girmiş durumda. Üzümcü’de meydana gelen ve 2 maden işçisinin canına mal olan olay tam da bu durumun net bir örneğini teşkil etmektedir. Emek ve demokrasi güçleri olarak; Üzümcü’de bulunan maden ocağında yaşanan işçi cinayetinin sorumlularının açığa çıkması için yakın takipçisi olacağız" diye konuştu. (MA)

Öne Çıkanlar