Su altında kalan arkeolojik alan camla kapatılacak

Su altında kalan arkeolojik alan camla kapatılacak
İzmir’de inşaat çalışması sırasında sular içinde kalan Roma dönemine ait hamam-gymnasium’un olduğu alan açık hava müzesi yapılacak.

İzmir,  Konak’ta Ahmetağa Mahallesi’nde bulunan Kaplan Mustafa Paşa Vakfı’na mülkündeki iş merkezi yıkılıp yeniden yapılması için İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2016’da ihale yapıldı. Yıkımı yapan firmanın çalışması esnasında tarihi eser kalıntılarına rastlandı. Bunun üzerine İzmir Müze Müdürlüğü tarafından kurtarma kazısı yapıldı.
Kazı sonrası 2. yüzyıldan kalma antik Roma dönemine ait hamam – gymnasium(spor alan) kompleksinin kalıntıları bulundu. Fakat 2018’de kalıntıların bulunduğu  kompleks yağmur ve zemin suyu altında kaldı.

Hürriyet’ten İdris Emen’in haberine göre, tarihi alanda bulunan eserler bozulma tehlikesine açık olduğu için suyun tahliye edilmesi ve alanın açık hava müzesi haline getirilmesi yönünde talep oluştu. İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarihi alanın açık hava müzesi yapılması için bir proje hazırladı. Proje müze projesi için koruma kurulundan onay aldı.
Önümüzdeki yaz Ağustos ayında bitirilmesi planlanan proje kapsamında, yapının tekrar su altında kalmaması için drenaj sistemi kurulup, gerekli restarasyon çalışmaları yapılacak. Çalışmanın ardından üzeri camla kapatılacak. Kompleksin çevresinde çeşitli ziyaretçiler için sosyal tesislerde bulunacak.

Arkeolog Nezih Başgelen ise yapıya dair: "İzmir MS 177’de büyük depremde yerle bir olduğunda o dönemde İzmir’de yaşayan ünlü hatip ve yazar Aristides hitabet yeteneğini kullanarak imparator Marcus Aurelius’u İzmir’e yardım etmesi konusunda ikna etmiş ve kentin yeniden tüm görkemiyle inşasını sağlamış. Aristides çok sevdiği Smyrna’yı (İzmir’i) tasvir ederken şehirdeki göz kamaştırıcı gymnasionlar, pazar yerleri, tiyatrolar, tapınak alanları, limanlar, doğal ve insan yapımı güzelliklerin birbirleriyle yarıştığını, nerede yıkanacağınızı bilemeyeceğiniz kadar çok hamamın olduğunu belirtmekte. Ortaya çıkan kalıntıların planı, anıtsal bir hamam-gymnasium komplesinin bir bölümü ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor" bilgisini verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar