Sudan'da darbe girişimi: Başbakan ev hapsinde

Sudan'da darbe girişimi: Başbakan ev hapsinde
Sudan'da, 21 Eylül'deki başarısız darbe girişiminin ardından meclisteki asker ve sivil temsilciler arasında gerilim artmıştı.

Doğu Afrika ülkesi Sudan'dan darbe girişimi yaşanıyor. Ülke medyası, askeri güçlerin dört bakanı ve iktidardaki konseyin bir sivil üyesini tutukladığını, Başbakan Abdullah Hamduk'un evininse sarıldığını duyurdu.

Al Hadath Televizyonu'nun aktardığı habere göre Başbakan Hamduk ev hapsinde tutuluyor. Haberde, iktidardaki askeri ve sivil temsilcilerin oluşturduğu konseyin bir sivil üyesi ve kabinenin 4 bakanının da askerlerce tutuklandığı belirtildi. Başbakan Abdullah Hamduk'un medya danışmanının da tutuklanan kişiler arasında olduğu belirtildi.

Sudan'da, 21 Eylül'deki başarısız darbe girişiminin ardından meclisteki asker ve sivil temsilciler arasında gerilim artmıştı.

PROTESTOLAR BAŞLADI, YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Sudan'da iktidardaki koalisyon liderlerinin gözaltına alınmasının ardından Hartum’daki bazı bölgelerde protestolar başladı.

Gözaltılar sonrası başkent Hartum'da protesto gösterilerinin başladığı ve bazı yollarda göstericilerin lastik yakarak yolları trafiğe kapadığı öğrenildi.

EL ARABİYA: HARTUM HAVALİMANI KAPATILDI

El Arabiya televizyon kanalı da darbe girişimi sebebiyle Hartum Havalimanı'nın kapatıldığını açıkladı.

İLETİŞİM ARAÇLARINDA KESİNTİ

Ülkedeki askeri hareketlilik sonrası internet ve telefon hatlarında kesintiler yaşanıyor. Demokrasiye geçiş taleplerine öncülük eden bir grup olan Sudanlı Profesyoneller Derneği de ülke genelinde internet ve telefon sinyal kesintileri olduğunu açıkladı.

Sudanlı siyasi partiler, darbe girişimi sonrası sivil itaatsizlik çağrısı yaparken, Sudan Meslek Odalar Birliği ise halkı sokağa inmeye çağırdı.

SUDAN'DA UZUN SÜREDİR SÜREN SİYASİ GERİLİM

Yetkililer de askeri güçlerin Sudan hükümetinden üst düzey en az 5 ismi gözaltına aldığı bilgisini verdi. Bunun nedenin ise ülkedeki demokrasi yanlısı güçlerin insanları askeri darbeye karşı çıkmak için sokaklara çıkmaya çağırması olarak gösterildi.

Darbe girişiminin başarılı olması, otokrat Ömer El Beşir'in kitlesel protestolarla devrilmesinden bu yana demokrasiye geçişle boğuşan Sudan için büyük bir gerileme olacağı belirtiliyor.

Bu sabahki tutuklamalar, Sudan'ın sivil ve askeri liderleri arasında haftalardır tırmanan gerilimin ardından geldi. Eylül ayındaki başarısız darbe girişimi, kitlesel protestolarla El Beşir'i devirenlere karşı askeri bir hükümet isteyen daha muhafazakar İslamcıları karşı karşıya getirdi.

Son günlerde her iki taraf da gösterilerle sokağa döküldü.

Sudan, Ömer el-Beşir'in devrildiği Nisan 2019'daki darbe sonrası kurulan geçiş hükümeti tarafından yönetiliyordu. Bu hükümette hem siviller hem de askerlerin temsilcileri bulunuyor.

Son aylarda Sudan yönetimi, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) borç alabilmek için bazı ekonomik önlemler almıştı.
 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar