Suiçmez: KDV indirimi sadece ürünlerde değil, mazot ve elektrikte de uygulansın

Suiçmez: KDV indirimi sadece ürünlerde değil, mazot ve elektrikte de uygulansın
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını ancak yeterli olmadığını belirterek önerilerde bulundu.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez


Temel gıda maddelerinde KDV oranlarının yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmesine ilişkin açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, "Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, üretim devamlılığının sağlanması için gübrede, yemde, mazotta, ilaçta; sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kaldırılması, girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirildiğini açıklamasının ardından ilgili mevzuat düzenlemesi Resmi Gazete’de bugün yayımlandı. İndirimli KDV oranları 14 Şubat’tan (yarından) itibaren geçerli olacak. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Suiçmez yapılan indirimi olumlu bulduklarını ancak üretimde devamlılığın sağlanması için mazotta, elektrikte özel tüketim vergisinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

‘YETERLİ DEĞİL’

Enflasyonun düşmesi için üretimin arttırılması gerektiğini söyleyen Suiçmez "Bazı temel gıda ürünlerindeki KDV indirimi pirinç, makarna, et, kahve, su, süt ve süt ürünleri, şeker ve şekerli ürünler meyve ve sebzelerdeki indirimini olumlu karşılıyoruz. Bu uygulama olumlu ancak, yeterli değil. Sadece tüketilen ürünlerdeki KDV indirimi değil, asıl üretim koşullarının iyileştirilmesi üretimde devamlılığın sağlanması için gübrede yemde mazotta ilaçta sulama suyunda kullanılan elektrikte de KDV indiriminin yapılması, mazotta ÖTV’nin kaldırılması. Girdilerde de KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi gerekir" diye belirtti.

‘DENETİM SEFERBERLİĞİ DEĞİL, TARIMDA ÜRETİM SEFERBERLİĞİ İSTİYORUZ’

"Sayın Cumhurbaşkanı aynı zamanda denetim seferberliği başlatılacağını söyledi. Şekilsel denetimlerle, talimatlarla gıda denetimi sürmez, düşmez" ifadelerini kullanan Suiçmez, devamında şöyle konuştu: "Enflasyonun düşmesinin yolu üretimi arttırmaktan geçer. O nedenle denetim seferberliği değil, tarımda üretim seferberliğinin üretilmesini istiyoruz."

GIDA MÜHENDİSLERİ: MERDİVEN ALTI ÜRETİMLERDE DENETİM ARTTIRILSIN

Gıda mühendisleri Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü ise merdiven altı üretimlerde gıda güvenliğini sağlayıcı şekilde denetimlerin arttırılması gerektiğini bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan gıda mühendislerinin sayısının da arttırılması önemli olduğunu vurguladı. (ANKA)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar