Soylu'dan 'İBB'ye özel teftiş' açıklaması: Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız

Soylu'dan 'İBB'ye özel teftiş' açıklaması: Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız
İçişleri Bakanı Soylu, İBB'ye yönelik ‘teftiş’ hamlesine ilişkin 'Başımıza gelebilecek felaketi engellemek için yapıyoruz' dedi, 'Kimsenin belediyesiyle işimiz yok' savunmasını yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) çalışan bazı personellere yönelik "terör örgütleri ile iltisaklı veya irtibatlı olduğu yönündeki ihbar ve tespitler olduğu" iddiasıyla ‘özel teftiş’ başlatılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Soylu, İBB'ye yönelik ‘özel teftiş’ yapılmasına ilişkin "Başımıza gelebilecek felaketi engellemek için yapıyoruz" savunmasını yaptı. "İhbarlar gelmeye başladı" iddiasında buluna Soylu, "Dağda bulunmuş, ‘FETÖ'den ihraç ettiğimiz birçok kişinin yoğunlaştırılmış olarak İBB'ye işe alındığını" öne sürdü.

Soylu, İBB'ye yönelik teftişe ilişkin şu açıklamayı yaptı: 

'BAŞIMIZA GELECEK FELAKETİ ENGELLEMEK İÇİN YAPIYORUZ'

"Dağdaki teröristlerle mücadele ediyoruz, şehirlerdeki terörizmle mücadele etmeyecek miyiz? Fehriye Erdal kimdir? Çok yüksek korunaklı Sabancı Center'a nasıl girmişti? Kimi katletti? Peki Muhammet Fatih Safitürk kamunun içerisinde görev alanların iş birliğiyle katledilmemiş miydi? 

Biz kendimizle ilgili, devlette çalışanlarla ilgili bir terör irtibatı bulduğumuz zaman kendimizi suçlu mu hissediyoruz? Hayır. Tam tersine, burayı temizlemeye, yarın öbür gün başımıza gelebilecek bir felaketi engellemek için, terör irtibatıyla devletin bir arada olmayacağını ortaya koymak için bunu gerçekleştiriyoruz. Yarın öbür gün yapılacak bir eylem, bu kişiler üzerinden gerçekleştirilirse, bu sefer bunu sormazlar mı? Siz ne iş yapıyorsunuz, sizin göreviniz nedir? Siz hangi sorumluluğun içerisindesiniz ki bunlara evet veya hayır demediniz. Sosyal medya çığırtkanlığıyla terörle mücadele etmiyoruz. Biz laf cambazlığıyla da bununla mücadele ediyor değiliz. Türkiye'nin şu an her tarafında huzur ve güven var. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu bir konseptle birlikte tüm güvenlik güçleri ve istihbarat ağıyla bunu sağlamaya çalışıyoruz."

DİAYDER’İ HEDEF GÖSTERDİ

Bakan Soylu teftişin gerekçesine ilişkin açıklamasında Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni hedef göstererek (DİAYDER), bu derneğin dini istismar için kurulduğunu iddia etti. Soylu, devamında şunları söyledi: "Biz bununla ilgili çalışma yaparken bir şeye daha ulaştık. Buradan referansla İBB’ye insanların girdiğini burada çalıştıklarını tespit ettik."

'KİMSENİN BELEDİYESİYLE İŞİMİZ YOK, TÜRKİYE'Yİ ALARMDA TUTMAK ZORUNDAYIZ'

"Bu arada ihbarlar geldi. PKK/KCK ile bağlantılı hapse girmiş, özellikle dağda bulunmuş, polisimizin öldürülmesi eylemlerine katılmış veya katkı vermiş ve yargı tarafından da bu tescil edilmiş, FETÖ’den ihraç ettiğimiz, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ihraç ettiğimiz, Bylock kullanıcısı birçok kişinin İBB’ye işe alındığı… Belediye de bir kamu teşükkülüdür. Buradaki işe alınanlar sadece işçi olarak mahalleleri süpürmüyor, temizlemiyorlar. Bir bölümü kamunun çok kritik yerlerinde çalışma kabiliyetine sahipler. Biz bunları izlemeyelim, takip etmeyelim mi? Tedbir almayalım mı? Elbetteki tedbir almalıyız. Bizim kimsenin belediyesiyle işimiz yok, bizim terörle mücadele ile işimiz var. Türkiye'yi alarmda tutmak zorundayız. Bu konu siyasi değil, bir güvenlik meselesi. Etrafımızdaki coğrafyanın hangi halde olduğunu biliyoruz.

Diyorlar ki ‘Hiç tutuklama var mı?’ diye. Tutuklama mercisi ben değilim, bağımsız yargıdır. Biz kanunların bize verdiği bir yetkiye dayanarak böyle bir ihbarı araştırmak ve soruşturmakla mükellefiz. 550-560 kişi işe alındı. Biz bunların isimlerini size verelim demek varken, benim üzerime böyle geliyorlar demek siyasi bir hatadır."

Soylu, "sözde imam" olarak İBB’ye alınanların bir kısmının tutuklandığını belirterek, her olayın siyasal bir kaldıraç olarak kullanıldığını savundu.

NE OLMUŞTU?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB’yi hedef göstermesi sonrası İçişleri Bakanlığı’nın belediye çalışanları hakkında ‘özel teftiş’ başlattığı açıklanmıştı.

Erdoğan'ın, "Bir hesaba göre 13 bin 500, bir hesaba göre 15 bin kişiyi işten çıkarıp aralarında terör örgütüyle iltisaklıların da bulunduğu 45 bin kişiyi aldılar" ifadelerinin ardından İçişleri Bakanlığı İBB'deki bazı çalışanların 'örgüt iltisaklı' olduğu iddiasına ilişkin özel teftiş başlatıldığını duyurmuştu. İçişleri Bakanlığı’ndan "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personellerden 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP/C, 20'sinin MLKP, 2'sinin MKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır" açıklaması gelmişti.

AKP iktidarının bu hamlesine "İstanbul'a hizmet eden 86 bin yol arkadaşımın yanındayım, ezdirmem" sözleriyle yanıt veren İBB Başkanı İmamoğlu, bugün partili büyükşehir belediye başkanlarıyla CHP Genel Merkezi'nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ederek açıklama yapacağı basına yansıdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar