Süleymaniye’deki protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi, 52 kişi yaralandı

Süleymaniye’deki protestolarda 3 kişi yaşamını yitirdi, 52 kişi yaralandı
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, devam eden gösterileri yakından izlediklerini belirterek, güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanımının çözüm getirmeyeceği uyarısında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Süleymaniye ve Halepçe’de düzenlenen gösterilerde 3 kişi yaşamını yitirirken 52 kişi yaralandı. 

Dün gece saatlerinde memur maaşlarının ödenmediği iddiasıyla düzenlenen eylemlerde göstericilere karşı şiddet uygulayan asayiş güçleri ve siyasi parti bürosundaki güvenlik güçleri 3 gencin yaşamını yitirmesine 52 kişinin yaralanmasına neden oldu. 

Düzenlenen gösterilerde Çemçemal’de Adam Yehya, Kifrê’de Ako Silêman ve Derbendîxan’da Serbest Osman yaşamını yitirirken 52 kişi yaralandı.

Elde edilen bilgilere göre Derbendîxan’da 11 kişi yaralanırken Germiyan’da bir eylemci kolundan silah ile vurularak yaralandı. 

Halepçe kentinde 3 gösterici YNK’liler tarafından yaralandı. Sharazur'da KDP üyeleri tarafından 20 kişi yaralanırken bunlardan 18’i kullanılan pompalı silah ile yaralandı.

Seyidsadiq’da KDP bürosundan açılan ateş sonucu 2 gösterici yaralandı. Çemçemal’de bir kişi yaşamını yitirirken çok kişi yaralandı. Piremegron'da 10 kişi yaralandı. Ranya'da da 4 protestocu yaralandı. Pîremegron’da 10 kişi yaralandı. Ranya’da 4 eylemci yaralandı.

IRAK CUMHRBAŞKANI'NDAN ÇAĞRI

Öte yandan Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, devam eden gösterileri yakından izlediklerini belirterek, güvenlik güçleri tarafından şiddet kullanımının çözüm getirmeyeceği uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Salih açıklamasında, "Süleymaniye’de günlerdir devam eden halk gösterileri ve buna eşlik eden şiddet olaylarını önemle takip ediyoruz. Barışçıl gösteriler anayasal haktır herkesin buna saygı duyması lazım. Vatandaşların da özellikle geçim, kamu hizmeti yetersizliği ve maaş sıkıntısı gibi meşru haklarını talep etmek için gösteri yapma hakkı bulunuyor. İlgili makamlar hızlı adımlarla bu talepleri yerine getirmeli ve geçim sıkıntısıyla maaş sorunlarına köklü çözümler sunmalı" ifadelerini kullandı.

Salih, şöyle devam etti:

"Kamu mallarının ihlaliyle yağma, idari ve mali yolsuzluklar bir an evvel durmalı. Vatandaşların meşru taleplerine karşı şiddetin kullanılması çözüm olmayacak. Güvenlik güçleri şiddet kullanmamalı ve basın mensuplarının müdahale edilmeden özgürce olayları aktarmasına izin verilmeli." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar