Sultanbeyli Cemevi'ne girip, 'Bitmedi', 'Öl' diye yazdılar

Sultanbeyli Cemevi'ne girip, 'Bitmedi', 'Öl' diye yazdılar
Sultanbeyli Cemevi Başkanı Erdal Aksoy, cemevine yönelik saldırının 'provakasyon' amaçlı olabileceğini söyleyerek, yaşananların kendilerini tedirgin ettiğini belirtti.

İstanbul Sultanbeyli'de bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Cemevi, 19 Ocak’ta gece geç saatlerde kapıları kırılarak içeri giren kişi ya da kişiler yerlere çarpı işareti çizip, "Bitmedi", "Öl" gibi yazılar yazmıştı. Camları ve kapıları kırılan cemevinin eşyaları dağıtıldı. Bağış kutusu kırılıp içindeki paralar çalındı. Olaya ilişkin soruşturma başlatıldı. 

Olayın kim ya da kimler tarafından yapıldığını bilmediklerini dile getiren PSAKD Cemevi Başkanı Erdal Aksoy, olayla ilgili polisin başlattığı soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

‘BU OLAYLAR BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR’

Olaya ilk bakıldığında hırsızlık gibi görüldüğünü ancak hırsızlık mı yoksa farklı bir amacın mı güdüldüğü yönünde bir şey diyemeyeceklerini belirten Aksoy, uzun zamandır Alevi ailelerine ve evlerine dönük benzer saldırıların yaşandığını hatırlattı. Aksoy, cemevlerinin bir statüye kavuşturulması için tartışıldığı böyle bir dönemde bu tarz olayların kendilerini endişelendirdiğine dikkat çekti.

‘SORUŞTURMANIN SONUÇLARINI BEKLİYORUZ’

Yaşanan olayın provokasyon amacı ile de yapılabileceğini, basit bir hırsızlık vakası da olabileceğini dile getiren Aksoy, savcılığın olayın şeffaflaştırması için soruşturma başlattığını aktardı. Olayın perde arkasının aydınlatılmasını ümit ettiklerini sözlerine ekleyen Aksoy, olaya ilişkin şu ana kadar gözaltına alınan kimsenin olmadığı bilgisini verdi. Cemevinin güvenlik kamerasının olmadığını ancak çevrede bulunan esnafların güvenlik kameralarının olayın aydınlatılması için incelendiğini kaydeden Aksoy, olaydan sonra olay yeri inceleme ekiplerinin incelemelerinin tamamladığını ve başlatılan soruşturmanın sonuçlarını beklediklerini belirtti.

‘İNCELEMELER DEVAM EDİYOR’

Emniyet yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi de aktaran Aksoy, "Olaydan sonra polis ekipleri cemevi önünde 24 saat nöbet tutuyor. Sürekli bizimle irtibat halindeler. Şu anda incelmelerinin devam ettiğini inceleme bittikten sonra olayın iç yüzünü hep birlikte öğreneceğiz" diye konuştu.

"Kapılar ve camlar kırıldı. Çay ocağı tarafından daha önce aktif olan havalandırma camı vardı onu iptal edip duvar örmüştük" diyen Aksoy, "O duvar kırılıp idari işler bölümüne geçilerek burada bilgisayarlara zarar verildi. İçeride olan bağış kutusu kırılıp içinde olan paralar alındı. Ardından geldikleri yerden çıkıp çıkarken de tehdit içerikli yazılar yazıp gidiyorlar" ifadelerini kullandı.

‘MÜSAADE ETMEYİZ’

En son bir ay önce de Cemevine hırsızlık için girildiğini ancak tehdit içerikli bir yazı yazılmadığını ifade eden Aksoy, bu nedenle yaşanan son olayda tehdit içerikli yazılara dikkati çekerek, "Olayın boyutunun farklı yerlerde olabileceği endişesini taşıyoruz. Tüm Alevi toplumun her şeyden önce duyarlı olması gerekiyor. Yaşanan olay Alevilere dönük bir provokasyon da olabilir. Bizler ülkede oluşabilecek her hangi bir provokasyona müsaade etmeyeceğiz. Haklı taleplerimizi demokratik zeminlerde söyleyeceğiz" diye konuştu. (MA)   

Öne Çıkanlar