Şüpheli şekilde yaşamını yitiren Gurbet Üren'in yakını: Ölümle tehdit ediliyor, işkence görüyordu

Şüpheli şekilde yaşamını yitiren Gurbet Üren'in yakını: Ölümle tehdit ediliyor, işkence görüyordu
Cizre’de şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Gurbet Üren’in bir yakını, 'Ölümle tehdit ediliyor, işkence görüyordu. Silah elinde değildi. Mermi patlamamıştı. Akan kan az ve kurumuştu' dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Dağkapı Mahallesi'nde, 7 çocuk annesi Gurbet Üren (40), 6 Mayıs’ta evli olduğu O. Üren’e ait silahla yaşamına son verdiği ileri sürüldü. O. Üren, Gurbet'in silahı temizlerken kaza sonucu kendisini vurduğunu öne sürdü. Cizre Emniyet Müdürlüğü’ne ifade veren O. Üren, daha sonra serbest bırakıldı. 
 
CİNAYET Mİ? 
 
13 yaşında evlendirilen ve yıllarca sistematik şiddet gören Gurbet Üren’in ölümünden şüphelenen akrabaları, "cinayet" ihtimalini düşünüyor. Gurbet Üren’in yıllarca maruz kaldığı psikolojik ve fiziki şiddete tanık olan akrabaları, eşinin zaman zaman elektrikli işkence yaptığını söyledi. 
 
EVİ KAMERAYLA İZLİYORDU 
 
Üren’in yaşadığı ev 7/24 kameralar ile izleniyor. Üren’in akrabaları bu kameraların 6 yıl önce Üren’in eşi O. Üren tarafından yerleştirildiğini ve O. Üren’in evi ve evin odalarını bu kamera sistemi ile kontrol ettiğini söyledi. Olaydan sonra emniyete götürülen O. Üren kameraların bir süre önce arızalandığını belirtti. 
 
‘HERKES SUSUYOR’
 
Güvenlik nedeniyle isminin açık yazılmasını istemeyen Üren’in bir yakını, tanıklığını şu sözlerle anlattı: "Sürekli şiddet görüyordu. Eşi onu ölümle tehdit ediyordu. Bu nedenle eşinin önünde ayaklarını dahi uzatmazdı. Gurbet’in sürekli ona hizmet etmesini ve biat etmesini istiyordu. Kadın her gün öldürülecek korkusu ile yaşıyordu. Ona sürekli sessiz kalmamasını söylüyorduk ama bize, ‘Yaşananlardan utanıyorum ve böyle bir şey yapsam beni yaşatmaz, öldürür’ diyordu. Eşi defalarca elektrik vererek işkence etti. Gurbet’in evinin kapısı sürekli kilitliydi. Bir komşusu vefat etse eşinden izin almadan sokağa çıkamazdı. Gurbet’i ‘kontrol’ etmek için evine kamera taktırdı. Ama ilginçtir ki 6 yıldır aktif olan kameralar, Gurbet’in öldüğü gün kapalıymış. Eşi ise ifadesinde kameraların o gün değil, 2 aydır çalışmadığını söylemiş. Herkes gerçeği biliyor ama herkes korktuğu için susuyor" dedi. 
 
SİLAH ELİNDE DEĞİLDİ 
 
Gurbet Üren’in ölümündeki şüphelere dikkati çeken yakını, şöyle devam etti: "Kendini vuran biri silahı yerine nasıl geri bıraksın. Silah Gurbet’in elinde değil, başka bir yerdeydi. Silahın içinde bulunan mermi ise patlamamış. Şimdi bunun mantığını kim izah edebilir? Gurbet’in öldüğü gün eşi O. Üren, aynı evde uyuyan kızını uyandırıyor ve ona, ‘Senin annen kendini öldürdü uyan’ diyor. Onun haber vermesi ile birlikte cenazeye bakmaya giden kişiler, ‘Yerde biraz kan vardı o da kurumuştu’ dedi. Herkes silahla vurulan bir insandan akacak kan bu kadar az olamayacağını söylüyordu. Zaten cenazeye ilk bakmaya gidenler, yerdeki azıcık ve kısa bir sürede kurumuş kanı görünce şüphelendiler. Kanın bu kadar çabuk bir şekilde kurumuş olması soru işareti bıraktı. Olayın yaşandığı yatak odasında boğuşma görüntüsü vardı. Eşyalar dağıtılmış. O. Üren’in eşinin ölümünden sonra tir tir titriyordu. Yüzünde üzüntü yoktu, korku vardı."
 
VASİYETİ YERİNE GETİRİLMEDİ 
 
Gurbet Üren’in vasiyetinde sürekli, "Bu dünyada huzur görmedim belki diğer dünya da huzur bulurum bunun için öldüğümde beni annemin yanında defnedin" dediğini belirten yakını, "Ama bu vasiyeti bile eşi tarafından yerine getirilmedi farklı bir yere defnedildi. Bunu herkes bilmeli, duymalı ve görmelidir. Böyle devam etmemeli, adalet sağlansın hak yerini bulsun" diye konuştu. 
 
Evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğü düşünülen Üren’in otopsi raporunun henüz çıkmadığı belirtildi. (MA)

Öne Çıkanlar