Sur'daki kentsel dönüşüm taşeron ve işçileri de mağdur etti: Aylardır ücret alamayan işçiler işi durdurdu

Sur'daki kentsel dönüşüm taşeron ve işçileri de mağdur etti: Aylardır ücret alamayan işçiler işi durdurdu
Tarihi Sur ilçesine iki katlı yapıları inşa eden TOKİ ile anlaşmalı şirket aylardır ödeme yapmıyor. Ödeme alamayan taşeronlar icarlık oldu.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinin Ali Paşa Mahallesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm projesi başlatılmıştı. Bu evler emlak satışı yapan siteler "tarih ve lüks iç içe" "Diyarbakır'ın yeni yüzü" ibaresiyle satışa sunuldu.  Ancak satışa sunulan evleri yapan emekçiler ciddi sorunlar yaşıyor.

İŞÇİLER İŞ BIRAKMA KARARI ALDI

Söz konusu yapılar TOKİ ile anlaşmalı olan Artım İnşaat tarafın inşa ediliyordu. Artım İnşaat ise işi taşeronlar aracılığı ile sürdürüyordu. Türkiye genelinde çok sayıda iş yapan Artım İnşaat taşeronlara ödeme yapmadı. Bazı taşeronlar evlerini satarak çalıştırdıkları işçilerin ücretini ödedi. Bazıları ise iflasın eşiğine geldi. Aylardır ücret alamayan taşeronlar ve işçiler iş bırakma kararı alarak Alipaşa Cami yanında bulunan şantiyede basın açıklaması yaptı.

ÇİÇEK: DEVLETE GÜVENEREK BU İŞE GİRİŞTİK

İşçiler adına konuşan taşeron Mesut Çiçek, 2020 yılının 6’ıncı ayından bu yana para alamadıklarını söyledi. Taşeronlar olarak devlete güvenerek bu işe giriştiklerini anlatan Çiçek, "Taşeronlar 10-15, işçilerden 70 kişi parasını alamadı. Taşeron arkadaşlardan bazıları evini satarak işçilerin parasını verdi. Arkadaşlarımız elektrik, su, doğalgaz faturalarını ve kirasını ödeyemiyor. Arkadaşlarımız evlerini satarak Artım inşaatın çekini ödemiş. Kendimizi evsiz bırakarak milletin evini yaptık. Biz devlete güvendik, Cumhurbaşkanına güvendik… TOKİ’dir bizi mağdur etmez dedik. Geliyoruz burada bir muhatap bulamıyoruz" dedi.

'GIRTLAĞIMIZA KADAR BORCA BATTIK'

Yaptıkları evlerin taşlarına kadar,  tüm masraflarını kendi ceplerinden yaptıklarını anlatan Çiçek, inşa ettikleri evler için malzeme aldıkları esnafın yakalarına yapıştığını söyledi. Gırtlaklarına kadar borca battıklarını ifade eden Çiçek, ellerindeki çekleri göstererek, "Çekler geri dönmüş. Ödeme yapamıyoruz. Hepsi boş. Sadece bu ikisin bedeli 500 bin TL.  Bunlar artık boş kağıt. Bunla gidip malzeme almışız. Malzemeci şimdi boğazımıza yapışmış. Bize ‘benim paramı verin. Ben Artım'ı değil, sizi tanıyorum. Çünkü size malzeme vermişim’ diyor. Bu çeklerin geri ödemesini evlerimizi satarak yapacağız" diye anlattı.

DOĞANAY: İCRALIK OLDUK, NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Şirkette işçi olarak çalışan Diyar Doğanay ise 7 aydır parasını alamadığını söyledi. Ödeme yapılmadığı için lokantanın işçilere yemek vermeyi kestiğini anlatan Doğanay, şunları söyledi: "Vali bey geçenlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı ile birlikte gelip dolaştılar. Vali beye de şikayetimizi ilettik. El atacaklarını söylediler. Onlarda da ses çıkmadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına da başvurduk. Oradan da ses çıkmadı. Düz işçisi olsun, taşeronu olsun hepsi mağdur. Sürekli oyalıyorlar. Biz asgari ücrete çalışıyoruz. Ödemelerimi yapamadığım için icralık oldum. Şirketi kime şikayet ediyorsak sonuç alamıyoruz. Gerçekten insanların sabrı taştı." 

Öne Çıkanlar