Suriye'de seçim başladı

Suriye'de seçim başladı
Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılmıyor.

İç savaşın sürdüğü Suriye’de halk, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere bugün sandık başına gidiyor. Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rakipleri Sosyalist Birlik Partisi’nden, eski Kabine Bakan Yardımcısı Abdallah Saloum Abdullah ve ve onaylanmış muhalefet partisi Ulusal Demokratik Partisi’nin başkanı Mahmud Ahmed Marei.

Suriyelilerin bugün sandık başına gittiği seçimlerde sandıktan çıkacak oyun Esad’ın lehine olacağı tahmin ediliyor. Esad 2019 yılında ‘‘Herkes seçimlerde aday olabilir’' ifadelerini kullanarak 2021’deki seçimlere işaret etmiş ‘‘Gelecek seçimlerde birçok aday olacak’’ ifadesine yer vermişti.

​Oy verme işlemi için ülke genelinde seçim sandıkları kurulurken, ülkenin kuzeydoğusunda ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) kontrol ettiği bölgelerde seçim yapılmıyor. 

ABD, FRANSA, ALMANYA VE İTALYA'DAN TEPKİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Fransa, Almanya, İtalya ve İngiltere dışişleri bakanları, ortak açıklama yaparak, Suriye'de bugün yapılan seçimlerin, adil ve özgür bir ortamda olmayacağını ve herhangi bir meşruiyetinin bulunmadığını bildirdi.

Ortak açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD dışişleri bakanları olarak, açık bir şekilde dile getiriyoruz ki Suriye'de 26 Mayıs'taki devlet başkanlığı seçimleri, özgür ve adil olmayacak. Esad'ın BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının çerçevesi dışında bu seçimleri gerçekleştirme kararını reddediyoruz" ifadesi kullanıldı.

İlgili ülkelerin, Suriyelilerin seslerinin ve görüşlerinin yer almayacağı bir seçim sürecini kabul etmedikleri söylenen açıklamada, Suriyeli muhaliflerin söz konusu seçimleri "meşru görmediklerine" dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar