Suriye Gözlemevi: Barış Pınarı bölgesinde insan hakları ihlalleri durmuyor

Suriye Gözlemevi: Barış Pınarı bölgesinde insan hakları ihlalleri durmuyor
SOHR, Türkiye destekli güçlerin, bölgenin zenginliğini, kaynaklarını ve insanlarını sömürerek ekonomik ve siyasi güç olmak istediğini savundu.

Suriye Gözlemevi (SOHR) Türkiye’nin 2019 Ekim’inde "Barış Pınarı" olarak adlandırdığı harekat sonucu işgal ettiği Haseke ve Rakka'da bu yana insan hakları ihlallerinin tırmandığını bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Mart 2022'de "Barış Pınarı" alanlarında işlenen tüm gelişmeleri ve ihlalleri izlemiş ve takip etti ve raporladı. Mart ayında "Barış Pınarı" bölgelerinde beş kişi öldürüldü: 

-İki sivil: Ras Al-Ain kentinde bir Iraklı mülteci kimliği belirsiz kişilerce vurularak öldürüldü; Ras Al-Ain'deki Tel Arqam'daki hizipler arası bir çatışma sırasında açılan ateş sonucu kurşunla vurulan bir çocuk öldü.

-Üç savaşçı: El Hamza Tümeni'nin bir üyesi, Ras Al-Ain'de Türk destekli fraksiyonun iki grubu arasında çıkan kavgada aynı fraksiyonun başka bir üyesi tarafından vurularak öldürüldü.

El-Hamza'nın bir başka üyesi, Ras Al-Ain'in batısındaki Al-Aziziyah köyünde Shuhadaa Badr fraksiyonunun üyeleri tarafından vurularak öldürüldü.
 El-Jabha Al-Shamiyyah'ın bir üyesi, Rakka'nın kuzeyindeki Suluk kırsalındaki Ranin köyünde EYP patlaması sonucu öldü.

"Barış Pınarı" bölgelerinde Mart ayında sekiz hizip çatışması ve sadece bir patlama yaşandı:

9 Mart: Ras Al-Ain (Sere Kaniye) kırsalındaki Al-Safh köyünde Al-Hamza Tümeni ile Al-Sharqiyah fraksiyonu ve Al-Safh köyündeki birkaç üyenin yaralanmasına neden olan çatışmalar.

9 Mart: Deyrizor'dan yerinden edilmiş kişiler, Ras Al-Ain şehrinin yerleşim bölgelerinde El Hamza Tümeni ile makineli tüfekler ve RPG'lerle çatıştı ve bu da şehir sakinleri arasında bir panik yarattı.

13 Mart: Ras Al-Ain'in (Sere Kanyie) batı kırsalındaki Tel Arqam köyünde bir yanda Al-Hamza Tümeni ve Shuhadaa Badr Tümeni üyeleri, diğer yanda Ahrar Al-Sharqiyah ve 20. Tümeni arasında çatışmalar çıktı. Çatışmalar, ayrım gözetmeyen kurşunla vurulan bir çocuğun ölümüyle sonuçlandı. Güvenilir SOHR kaynaklarına göre, çatışmalar, savaşçıların bölünmesi nedeniyle çıkan anlaşmazlıkları ve Türk hükümetinin sağladığı desteğin azaltılması etkiledi.

13 Mart: Ras Al-Ain'deki Al-Kana'es mahallesinde, bir yanda Al-Hamza Tümeni ile diğer yanda Ahrar Al-Sharqiyah ve 20. Tümen arasında, her iki tarafın destekçilerinin ayrılması ve görevden alınmasının ardından benzer çatışmalar yaşandı. .

15 ve 21 Mart: Mart ayı ortasında Ras Al-Ain şehrinde El Hamza Tümeni'ne bağlı iki grup arasında çıkan çatışmalar 21 Mart'ta yeniden başladı. Bu çatışmalar El Hamza Tümeni üyesi bir kişinin vurularak öldürülmesiyle sonuçlandı. 

21 Mart: Al-Hamza Tümeni üyesi, kaçakçılık operasyonları konusundaki anlaşmazlıkların ardından Ras Al-Ain şehrinin batısındaki Al-Aziziyah kontrol noktasında bir grup Shuhadaa Badr tarafından vurularak öldürüldü.
 
22 Mart: Bir yanda "El Hamza Tümeni" üyeleri ile "El Hamza Tümeni"nden ayrılan üyeler hem de "Ahrar Al-Sharqiya" ve "20. Tümen" üyeleri arasında ağır makineli tüfekler ve RPG'lerle çatışmalar çıktı.

28 Mart:  El-Rakka'nın kuzeyindeki Suluk kırsalındaki Ranin köyündeki "Al-Jabha Al-Shamiyyah" üyesi aracında EYP patlayarak üyeyi öldürdü.

SOHR aktivistleri, Türk güçleri ve vekil grupları tarafından "Barış Pınarı" bölgesinde devam eden ihlaller ışığında, Ras Al-Ain kırsalında (Sere Kaniye) bir kadın ile oğlu ve küçük kızının gruplar tarafından tutuklandığını belgelediler. 

Güvenilir SOHR kaynaklarına göre, El Hamza Tümeni Abu Mazlom çiftliğinde, alanı 30 dönüm olduğu tahmin edilen 12 evi yıktı. Hizip, Türkiye'den getirilen ağır buldozerleri ve kamyonları kullanarak bölgeyi askeri bölgeye dönüştürdü ve Türk ordusu ile El Hamza Tümeni'nin ortak üssünü kurdu.

Öne Çıkanlar