‘Suriye’ye operasyon Türkiye’nin başına bir sorun daha açar’

‘Suriye’ye operasyon Türkiye’nin başına bir sorun daha açar’
Eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış: ABD’nin Fırat’ın iki yakasındaki tutumu farklı. Harekat Türkiye’nin başına sorun çıkarır.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve onun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla dış basının da gündemine giren Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yeni bir askeri harekat düzenleme olasılığı tartışılıyor.

Olası bir operasyonun dış siyasetten çok iç siyaseti manipüle etme amaçlı olduğu düşünülüyor. Ancak Kronos Gündem’den Mehmet Şahin’i konuşan eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış bu görüşte değil. 

Yakış, "Ben ona fazla ihtimal vermiyorum. Suriye’nin kuzeyinde İdlib’de, Mare bölgesinde neler olduğuna bakarsak, sanki iç politikayla ilgili boyutu ikinci plandaymış gibi geliyor bana" diyor ama hemen şu cümleleri ekliyor: "Tabii ki, şu anda hükümetin kamuoyunun dikkatini başka şeylere çekmek için fırsat da ortaya çıktığı zaman onu değerlendireceğini kabul etmek lazım." diye konuştu.

ABD’NİN FIRAT’IN İKİ YAKASINDAKİ TUTUMU FARKLI’

ABD’nin Fırat’ın doğusuyla Fırat’ın batısındaki tutumu birbirinden farklı diyen Yakış, bu farkı şöyle anlatıyor:

"Fırat’ın batısında, İdlib’de Amerika Türklerin işini kolaylaştıracak ve Rusların işini zorlaştıracak şekilde hareket ediyor. Yani İdlib’de Türkiye’nin kendisinden bekleneni yapmamasını, böylelikle Rusya’nın işinin zorlaşmasını ve Beşar Esad hükûmetinin işinin de zorlaşmasını tercih ediyor.

Fırat’ın doğusundaysa işi halletmiş Amerika. Kendi askerlerini çekip oradaki güvenlik işini, petrol kuyularının başına PKK’lıları göndermek suretiyle, bu petrol kuyularına siz bakın, siz koruyun, petrolün parasını da siz alın demek suretiyle bu işi tamamen PKK’ya havale etmiş, hem PKK’ya meşgale çıkarmış, gelir sağlamış oluyor hem de Barış Pınarı Harekatı nedeniyle Türkiye’nin talep ettiklerini yerine getirmiş gibi görünüyor."

"Amerika Türkiye’yi rahatsız edebilecek kartları elinde bulundurmak istiyor ve Kürtlerin üzerine bu şekilde varılmasını arzu etmiyor" diyen Yakış, her şeye rağmen bir operasyon düzenlenmesi durumunda "Türkiye’nin başına bir sorun daha" açılmış olacağını belirterek, olası gelişmeleri şöyle değerlendiriyor:

"Rusya’yla şu veya bu şekilde karşı kaşıya gelmiş olacağız. Amerika da herhalde karşı çıkacaktır Türkiye’nin böyle bir harekatına. Daha önce da karşı çıktı. Hele Barış Pınarı Harekatı’nda Temsilciler Meclisi’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın gelirlerinin kontrol edilmesi ve takibi için bir komisyon kurulması kanunu da çıkarıldı. Dolayısıyla Amerika bu konuda Türkiye’yi rahatsız edebilecek kartları elinde bulundurmak istiyor ve Kürtlerin üzerine bu şekilde varılmasını arzu etmiyor."

‘HDP GÖRMEZ GELİNEREK POLİTİKA GELİŞTİRİLEMEZ’

Kürt meselesinin çözümüne dair görüşlerini de paylaşan Eski Dışişleri Bakanı Yakış, "HDP’yi görmezlikten gelerek bir politika geliştirilemeyeceği kanaatindeyim. Bugün HDP’dir yarın başka bir şey olabilir. Bir Kürt seçmen var ve bunlar demokratik olarak Türk kanunlarına göre kurulmuş olan bir partiyle Meclis’te bulunuyorlar. O partiyi dışlamak suretiyle bir yere varılamaz. Kürt meselesini de Türkiye’nin er veya geç çözümleme mecburiyeti var" diyor.

‘DIŞ İŞLERİNİ AMATÖRLERE VERDİLER’

AKP iktidarlarındaki dış politika değişikliklerini de ele alan Yakış, "Her iktidar bozar, mutlak iktidar mutlaka bozar… Güç zehirlenmesi olarak bir tabir var Türkçede, o tabiri de kullanabiliriz." diyerek, yakın geçmişte bazı konularda atılan adımları eleştirdi:

"Parti güçlendikçe birçok kuralı kenara itme lüksünü kendisinde görmeye başladı. Bu iç politika içinde hukuk için de sosyal haklar, temel hak ve hürriyetler alanında da geçerli. Komşularına karşı olan davranışlarında da geçerli. Türkiye’nin Suriye topraklarına asker sokmasının veya kapıları bu şekilde açmasının bir âlemi var mı? Mısır gibi Orta Doğu’da son derece güçlü ve Türkiye’ye yakın olan bir devletle oradaki Müslüman Kardeşler Örgütü iktidardan indirildi diye ilişkileri kesmeye gerek var mıydı? Mavi Marmara nedeniyle İsrail’le içine düştüğümüz duruma düşmemiz gerekir miydi? Kuzey Irak’ta Bağdat makamlarının ısrarlı taleplerine rağmen oradaki askerlerimizi geri çekmeyişimiz… Bu sorunlara dostane bir şekilde, iki ülke arasındaki ilişkilere yakışır şekilde çözüm aramamız gerekir. Bunların hiçbiri yapılmadı. Ayrıca büyük devletlerle de, başta Amerika olmak üzere ihtilafa düştük. Dışişleri memuruna güvensizlik nedeniyle AK Parti bunu ehil ellerden alıp amatörlere vermiş durumda, Şu anda da o amatörlerin elinde bu şekilde sallanıp duruyor."

Öne Çıkanlar