Suriye'de Türkiye destekli silahlı güçler arasında Ankara'nın arabuluculuğu ile ateşkes sağlandı

Suriye'de Türkiye destekli silahlı güçler arasında Ankara'nın arabuluculuğu ile ateşkes sağlandı
Suriye'de kendi aralarında çatışan Türkiye destekli muhalif gruplar Ankara'nın arabuluculuğunda ateşkese vardı.

Türkiye'nin destek verdiği Suriye Ulusal Ordusu çatısı altında bulunan 4 muhalif grup arasında çıkan çatışma Ankara'nın araya girmesi ile ateşkesle sonlandı.

Suriyeli silahlı grupların temsilcilerinin Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre, Suriye Ulusal Ordusu çatısındaki Feylek el Şam, Ahrar el Şam, Ceyş'ül İslam ve Şam Cephesi arasındaki ateşkese Türkiye arabuluculuk etti.

İddiaya göre çatışma, El Kaide'den ayrılan Tahrir el-Şam'ın, Suriye Ulusal Ordusu çatısı altında bulunan rakip grupların bölgelerine güç göndermesi ve kontrol ettiği bölgeyi İdlib'den Afrin'e doğru genişleteceği korkusu üzerine çıktı.

Beşar Esad karşıtı gruplar arasında Cumartesi günü Halep vilayetine bağlı El Bab kenti yakınlarında yaşanan çatışmalarda en az sekiz kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki kuzeybatısı, Esad rejimini devirmek isteyen muhaliflerin elindeki son bölge. Ancak bölgenin kontrolü, cihatçı gruplar ve Türkiye destekli Suriyeli muhalifler arasında bölünmüş durumda.

Suriye'de silahlı muhalif gruplar arasındaki iç çatışmalar bu ülkedeki Esad karşıtı ayaklanmanın başladığı 2011 yılından beri sürüyor. Söz konusu çatışmalar, İran ve Rusya'dan da destek alan Esad rejiminin Suriye'de kaybettiği birçok bölgeyi geri kazanmasını kolaylaştırdı.

Türkiye, Suriye Ulusal Ordusu'nun yardımıyla 2016 yılından beri Suriye'nin kuzeyine dört askeri operasyon düzenledi. Suriyeli muhalif komutanlar son dönemde yeni bir olası operasyon için hazırlıklarını hızlandırdıklarını belirtiyor.

Öne Çıkanlar