Suruç katliamının 7'inci yılı | Polis anmalara izin vermedi: Çok sayıda gözaltı var

Suruç katliamının 7'inci yılı | Polis anmalara izin vermedi: Çok sayıda gözaltı var
IŞİD tarafından Şanlıurfa Suruç'ta katledilen 33 kişi için Ankara, İzmir ve İstanbul'da toplananlara polis sert müdahalede bulundu. Üç kentte de onlarca kişi gözaltına alındı.

Yağmur Kaya


+GERÇEK- Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD'in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırısında yitirilen 33 kişiyi anmak için siyasi partiler, gençlik örgütleri ve çok sayıda yurttaşın katılımıyla birçok ilde anma düzenlendi. 

İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılmak istenen anma programlarına polis izin vermedi. Anma için toplanan yurttaşlara sert müdahelerde bulunan polis, biber gazı kullanarak ablıka altına aldığı yuttaşları ters kelepçeyle gözaltına aldı.

İstanbul

Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılmak istenen açılamaya polis sert bir şekilde saldırdı. Yapılan polis müdahalesi ardından, çok sayıda kişi ters kelepçeyle gözaltına alındı. Yurttaşlar, yapılan müdahaleyi alkışlar ve sloganlarla protesto etti.

Yoğun polis ablukası altında yapılmaya çalışılan anmada, "Kalplerimiz için adalet" pankartı açılarak, "Suruç'un hesabı sorulacak", Suruç için Adalet herkes için Adalet", "Suruç şehitleri ölümsüzdür", "Onlara sözümüz devrim olacak" dövizleri taşındı.

Anmada, katledilen isimlerin okunarak hep bir ağızdan, "Burada" denildi. Basın açıklamasını Suruç Katliamı'ndan yaralı olarak kurtulan Koray Türkan okudu. Açıklamada " 33 Düş yolcumuzun katledilmesinin üzerinden tam 7 yıl geçti. Biz 7 yıldır onlara dokunamadık onların sesini duyamadık, acımız ve öfkemiz ilk gün kadar büyük" diyen Türkan, katliam öncesi bombayı patlatan kişi dahil her şeyin bilinmesine rağmen önlem alınmadığını vurgulandı.

'KATLİAMIN SORUMLUSU 3 POLİSE YIKILDI'

Türkan, "Katliam yapıldıktan sonra gören gözler kör, duyan kulaklar sağır numarası yaptı. Katliam günü yapılan ihmallerin  sorumluluğu 3 polise yıkılarak para cezası verildi. "Görevi kötüye kullanmak" suçundan ceza alan polis memurlarının işaret ettiği istihbarat raporları yok sayıldı. Polisler kendileri kadar amirlerinin de suçlu olduğunu söyledi ancak onlar hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Katliamdan sonra yapılan ilk hukuki işlem dava dosyasına gizlilik kararı konulması oldu. Bizim adalet mücadelemizle eş zamanlı konulan bu gizlilik kararı aynı zamanda bizim de ilk adalet taleplerimizden biri oldu" ifadeleri kullanıldı.

Ankara

 Ankara’da da yapılmak istenen etkinliğe polis müdahale etti.

Kızılay'ın birçok noktasında bulunan polis, Ankara Güvenpark’ta toplananlara sert müdahale etti ve çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı üzerinden Güvenpark’a gitmek isteyenlere de biber gazıyla müdahale edildi. "Yoldaşlarımızı katlettiler", "Suruç’un hesabı sorulacak" sloganları eşliğinde yürüyenlere saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İzmir

Suruç Katliamı'nın 7. yılında hayatını kaybeden 33 kişi için İzmir'de eylem yapan grup Gündoğdu Meydanı'na sloganlar atarak yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşılaştı.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplanan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve bir grup yurttaş "Suruç için adalet, herkes için adalet" yazılı pankart açıp, "Katil IŞİD, işbirlikçi AKP", Katillerden hesabı gençlik soracak" sloganları attı.

Eylemde bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, hayatını kaybedenlerin isimleri okundu. Grup, basın açıklaması sonrası Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden Gündoğdu Meydanı'na sloganlar atarak yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis barikat kurarken gerginlik arttı. Polise rağmen yürümek isteyen grup biber gazlı müdahale ile karşılaştı.

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ile HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da arbedenin ortasında kaldı. Ara sokaklardan Gündoğdu Meydanı'na çıkan bazı eylemcilere polis TOMA ile su sıkarak müdahale etti. 19 kişi gözaltına alındı.

NE OLMUŞTU?

20 Temmuz 2015'te, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) çağrısıyla, Kobanê'ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek için Suruç'ta olan 300 genç, konakladıkları Amara Kültür Merkezi'nde basın açıklaması yaptıkları sırada intihar saldırısı gerçekleşti.

Meydana gelen patlamada 33 kişi ve saldırgan hayatını kaybetti.

Saldırıda ölenlerin isimleri: Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Nartan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah Akhamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Duygu Tuna, Polen Ünlü, Nuray Koçan, Vatan Budak, Mert Cömert.

Bombalı saldırıyı gerçekleştiren kişinin, Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu belirlendi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar