Suruç Katliamı'nın 6. yıldönümünde Kadıköy'de anma: Polis müdahale etti

Suruç Katliamı'nın 6. yıldönümünde Kadıköy'de anma: Polis müdahale etti
İstanbul Kadıköy’de, Suruç Katliamı'nın 6. yıldönümünde anma düzenlendi. Polis anmaya müdahale etti.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu yaşamını yitiren 33 genci anmak için Kadıköy’de bir araya gelen eylemciler hep bir ağızdan, "Suruç için adalet herkes için adalet" diye haykırdı. 

Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin çağrısıyla Suruç Katliamı’nın 72. ayında İstanbul Kadıköy’deki Halitağa Caddesi’nde oturma eylemi düzenlendi. Polis ablukası altında yapılan anmaya, Suruç Katliamı'ndan yaralı olarak kurtulanlar, HDP Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha Gülüm, İstanbul HDP İl eş başkanı Erdal Avcı, öğrenci örgütleri, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. "Kalplerimiz adalet için atsın" yazılı bir pankart açan eylemciler, katliamda yaşamını yitiren 33 düş yolcusunun fotoğraflarını taşıdı.

POLİS, 33 DÜŞ YOLCUSUNUN FOTOĞRAFLARINI YIRTTI

Basın açıklaması sonrası yürümek isteyen eylemcilere sert müdahalede bulunan polis, saldırıda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını yırttı. Eylemciler, basın açıklamasının ardından yürümek istedi. Ancak polis, grubun yürümesine biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. Polis, onlarca kişiyi gözaltına alınırken, iki kadının saçlarından tutarak darp etti. Çok sayıda kişi yaralanırken, bir üniversite öğrencisinin burnu kırıldı. 

Gazetecilere plastik mermiyle müdahale edildi. Gazeteci Ozan Acidere, müdahale sonucu yaralandı.

POLİSTEN ŞİDDET: BİNALARIN İÇİNE DE GAZ SIKILDI

Eylemciler, Halitağa'dan Bahariye'deki Süreyya Operası'na yürümek için harekete geçtikleri sırada polisin sert müdahalesiyle karşılaştı; çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Polis, yaşananları kaydeden basın çalışanlarını da darp etti. Darp edilen gazetecilerden Dokuz8 muhabiri Fatoş Erdoğan, elinden sakatlık geçirdi. Erdoğan, tedavisi için ambulansa alındı.

Görüntüler: Yağmur Kaya

Polis, gözaltı aracında bulunan kişilere biber gazı sıktı, otomobilin kapısını ve camlarını kapatarak aylemcilerin nefes almasını zorlaştırdı.

Suruç Aileleri İnisiyatifi ve çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti, gençlik örgütleri Suruç Katliamı’nın 6. yıl dönümü sebebiyle İstanbul Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Polis, suç unsuru içeren sloganlar atıldığını iddia ederek kitleyi uyardı, "Aksi takdirde müdahale edileceği" uyarısında bulundu.

'SURUÇ İÇİN ADALET İSTİYORUZ'

Kitle, "Faşizme karşı omuz omuza" demeye devam etti. Halitağa Caddesi’nde bulunanlar oturma eylemi düzenledi.

Oturma eylemi esnasında yapılan açıklamada, "Katliamın hemen ardından inisiyatif kurduk, arkasındakiler araştırılsın dedik. Alanda yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştı. Katliamın hemen ardından yaralılarını hastaneye taşımak isteyenlere gaz bombası atıldı. Katliam sonrasında açılan davada ailelerin ve açıklarım hiçbir talebi dikkate alınmadı. Biz öncelikle Suruç Mahkemesi’nde dosyaya görüntülerin konmasını istemiştik. Dosyada hâlâ eksikler var. Biz olaydan hemen sonra, olay yerinin fotoğraflarını çeken şahsın bir kez olsun şüpheli olarak dinlenilmesini istedik, dinlenilmedi. Etkin bir soruşturma yürütülmedi. Tutuklu olan tek sanığa ceza verilerek üstü kapatılmaya çalışılıyor. Biz Suruç için adalet istiyoruz" denildi.

'BUGÜN SÖZDE BAYRAM'

Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan’ın babası, "Bugün sözde bir bayram. Biz bayram yapacağımıza buraya keyfimizden gelmemişiz. İçimiz yanıyor, onun için gelmişiz. Bu ne kadar zor bir şey. Maalesef bu bayram bize zehir oldu. Biz altı senedir adalet istiyoruz. Türkiye’de bir adalet olmuş olsaydı bu kadar insan ıstırap çekip buraya gelmezdi, bu kadar memur burada toplanmazdı. Adalet olsaydı biz burada ne yapacaktık" dedi.

'ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Hatice Özge Saadet’in ablası ise "Yüzlerce elden çığlıklar yükseldi. 6 yıl önce bugün 33 düş yolcusunun umutları, düşleri haince bir saldırıda yok edilmek istendi. Ancak Suruç’un hemen ardından yaralarımızı yalnız bırakmayanlarla bir olduk, yürüdük. Bu topraklarda adalet mücadelesi vermek bir olmak demektir. Biliyoruz ki adalet mücadelemiz engellemelere kalmadan devam edecek. Bizler de aileler olarak, burada, bir kez daha adalet mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğimizi söylemek istiyoruz" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar