Süryani papaz Eksen doğduğu köyde toprağa verildi

Süryani papaz Eksen doğduğu köyde toprağa verildi
Süryani papaz Mete Eksen'in cenazesi, 90'larda göç etmek zorunda kaldığı köyü Hesena'da toprağa verildi. Eksen için Hesena Taziye Evi'nde taziye kuruldu.

1990’lı yıllarda Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Süryani köyü Hesana’dan göç etmek zorunda kalan papaz Mete Eksen 5 Nisan’da Belçika’da yaşamını yitirdi. Papaz Eksen’in cenazesi, vasiyeti üzerine doğduğu köy olan Hesena’da defnedildi. Eksen için Hesena Taziye Evi'nde taziye kuruldu.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Eksen’in cenazesi, hava yoluyla önce İstanbul’a, daha sonra Şırnak’a getirildi. Eksen’in cenazesi, buradan da yakınları ve sevenleri tarafından alınarak köye getirildi. Eksen için, harabeye dönen evinin tam karşısında bulunan Marmoşel Kilise’sinde tören düzenlendi.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin eski Milletvekili Erol Dora, HDP’li Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, çok sayıda papaz, Avrupa ve bölge kentlerinden gelen kişiler törene katıldı. Tören sonrası Eksen’in cenazesi omuzlara alınarak, yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan köy mezarlığına dualar eşliğinde götürüldü. Eksen’in oğlu Besim Eksen, cenaze törenine katılanları Kürtçe, Türkçe ve Süryanice selamlandı. Babasının yaşamı boyunca hakların iyiliği ve barışını istediğini belirten Eksen, kendilerinin de bu taleplerle yaşamlarını sürdüreceklerini söyledi.  Sonrasında İncil’den ayetler ve ilahiler okundu.

‘PAPAZ, YAŞAMI BÜTÜN YAŞAMI BOYUNCA DİN VE İNANÇLARA SAYGI GÖSTERDİ’

HDP’li Erol Dora ise, papaz Eksen’in en büyük hayalinin doğduğu toprakların sahipsiz kalmaması olduğunu söyledi. Dora, papaz Eksen’in evrensel değer ve düşüncelere bağlı olduğunu ifade ederek, "Bir ay önce Belçika’da kendisiyle son kez görüştüm. Papaz, yaşamı bütün yaşamı boyunca din ve inançlara saygı gösterdi. Bu coğrafyada bütün insanların barış ve kardeşlik içinde yaşamalarını istedi. Ayrıca bu köyün gençlerine de öğütlerde bulundu. Papazın son dileği bu coğrafyaya sahip çıkılmasıydı. Papazın çocuklarına ve bütün köy halkına bu görev düşüyor. Bu topraklara ve coğrafyaya sahip çıkmamız gerekiyor. Kendi topraklarında defnedildiği için de çok sevinçliyiz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Eksen’in cenazesi dualar eşliğinde toprağa verildi. Eksen için Hesena Taziye Evi'nde taziye kuruldu.

Öne Çıkanlar