Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de yayınlandı

Şuşa Beyannamesi Resmi Gazete'de yayınlandı
Türkiye ve Azerbaycan arasında 15 Haziran 2021 tarihinde imzalanan Şuşa Beyannamesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Arasında Müttefiklik İlişkileri Hakkında Şuşa Beyannamesi’nin Onaylanması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Beyannamede, ortak çıkarların korunması hususunda iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, savunma, kültür, insani, sağlık, eğitim, sosyal, gençlik ve spor alanlarındaki imkan ve potansiyelin birleştirilmesinin önemi vurgulandı.

ATATÜRK VE ALİYEV’İN SÖZLERİ BEYANNAMEDE

Beyannamede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün "Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir" sözü ve eski Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in "Tek millet, iki devlet" sözü iki ülke halklarının milli manevi serveti olarak nitelendirildi.

Beyanname’de, tarafların güncel uluslararası konularda yakın veya örtüşen tutumlar sergileyerek iş birliğini büyütmeleri ve Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Konseyi, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dahil uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda birbirlerine karşılıklı destek vermeleri taahhüt edildi.

TÜRKİYE’Yİ AZERBAYCAN’A BAĞLAYACAK ZENGEZUR KORİDORU’NUN ÖNEMİNİN ALTI ÇİZİLDİ

Beyanname’de, Türkiye ve Azerbaycan’ı birleştiren Zengezur Koridoru’nun açılmasının ve koridorun devamı olarak Nahçıvan-Kars demiryolu inşaatının gerçekleştirilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yoğunlaştırılmasına önemli katkı sağlayacağı belirtildi.

Beyanname kapsamında, iki ülke silahlı kuvvetlerini modernizasyonu; deniz, hava ve uzay alanında karşılıklı teknoloji paylaşımı, Ermenistan işgalinden kurtarılan bölgelerde mayınlı arazilerin temizlenmesi, bölgede hayatın normalleştirilmesi faaliyetlerini desteklenmesi, ticari ilişkilerde çeşitlenme sağlanması ve iki ülke ürünlerinin serbest dolaşımının sağlanması mekanizmalarının oluşturulması; terör, organize suçlar, kara para aklanması, uyuşturucu kaçakçılığı, insan ticareti ve yasadışı göçle mücadele gibi alanlarda işbirliği öngörüldü.

GÜNEY GAZ KORİDORU’NUN HAYATA GEÇİRİLMESİNDE TÜRKİYE VE AZERBAYCAN’IN ÖNCÜ ROLÜ VURGULANDI

Avrupa’nın enerji güvenliğine büyük katkı veren Güney Gaz Koridoru’nun hayata geçmesinde iki ülkenin rolünün önemine dikkat çekilen Beyanname’de, Koridor’un geliştirilmesi ve etkili biçimde kullanımının sürdürülebilmesi çabalarına devam edileceği belirtildi. Taraflar, elektrik alanında da bölgesel iş birliğini artırma niyetlerini ortaya koydu. (ANKA)

Öne Çıkanlar