Suudi Arabistan'da Twitter kullanan kadına 34 yıl hapis cezası

Suudi Arabistan'da Twitter kullanan kadına 34 yıl hapis cezası
İngiltere'deki Leeds Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Salma al-Shehab, rejime muhalif isimleri Twitter'dan takip edip iletileri paylaştığı için 34 yıl hapis cezası aldı.

Suudi Arabistan'da doktora öğrencisi Salma al-Shehab, Twitter hesabından rejime muhalif isimleri ve aktivistleri takip edip paylaşımlarda bulunduğu gerekçesiyle 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İki çocuk annesi 34 yaşındaki kadın, Ocak 2021 tarihinde tatil için ülkesine gittiğinde tutuklanmıştı.

Al-Shebab ilk önce özel bir terör mahkemesi tarafından Twitter hesabı bulunduğu, "bir internet sitesini kamuoyunda kargaşaya yol açmak, sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak" için kullandığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Temyiz mahkemesi ise geçen hafta pazartesi günü cezayı arttırarak al-Shehab'ı 34 yıl hapse mahkum etti ve 34 yıl da seyahat yasağı getirdi.

Guardian'ın ulaştığı mahkeme belgelerine göre, al-Shebab'a yapılan yeni suçlama "Twitter hesaplaarını takip ederek ve paylaşımlarını retweet ederek kamuoyunda kargaşaya yol açmak, sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştırmak isteyenlere yardım etmek" oldu.

KADIN HAKLARI ÇAĞRISI YAPIYORDU

Al-Shebab, Twitter hesabından Suudi Arabistan'da kadın hakları çağrısında bulunuyordu. Muhalif eylemcilerinin paylaşımlarını retweetleyen doktora öğrencisi, tutuklu eylemcilerin serbest bırakılması çağrısı da yapmıştı.

Guardian gzetesi Al-Shebab'ın önde gelen bir aktivist olmdığını, Instagramaa hesaabında asaadece 159 , Twitter'da ise 2597 takipçisi olduğunu vurguladı.

Al-Shehab'ın karar itiraz ederek temyize gitme hakkının olduğu belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar