Swap faizi yüzde 1200 oldu: 1 Nisan sabahı ne olacak?

Swap faizi yüzde 1200 oldu: 1 Nisan sabahı ne olacak?
Ekonomi hareketli günlerden geçiyor. Swap faizi yüzde 1200'e çıkarken, dolar yukarı yönlü 5.44'lerde, borsada kayıplar arttı. Ekonomistlere göre yara kangrene dönüşüyor.

ARTI GERÇEK - Londra'daki swap piyasasında Türk Lirası'nın gecelik faizi yüzde 1000'e yükseldi. Geçen hafta yüzde 22 seviyesinde seyreden bu oran son iki gün içinde katlanarak arttı, 2001'deki ekonomik krizi sırasında görülen yüzde 71 seviyesinin çok ötesinde bir artış gösterdi. 

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmaması sürecinde kur krizi yaşanmış, 12 Ağustos 2018 akşamı dolar/TL 7.20 seviyesine kadar çıkarak rekor kırmıştı. Türkiye’de ekonomi son günlerde yine hareketli günlerden geçiyor.

Dolar tekrar yükselişte, 5.44'lere tırmandı, euro 6.24'te, swap faizleri yüzde 1200'ler seviyesinde, devlet tahvillerinin faizleri yukarı yönlü, borsada yüzde 5'lere yaklaşan kayıplar var, üstelik ekonomideki hareketlilikle birlikte Türkiye’nin kredi riskinin en temel göstergesi olan CDS (risk primi) de yukarı yönlü hareketini sürdürüyor. İki yıllık gösterge faiz de yüzde 2.30 artıda 20.44 seviyesinde.

ABD’de Fed’den gelen faiz artırımı beklentisinin sıfıra çekildiği haberi ve Washington-Ankara hattında Golan Tepeleri gerginliği yaşanması olasılığının artmasıyla birlikte geçen haftanın son gününde Türk Lirası dolar karşısında yüzde 6'lara varan oranda değer kaybederek 5.80’in üzerine çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıklamalarının ardından Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasa Kurulu’nun (SPK) attığı adımlar ile kur bir miktar kontrol altına alınsa da dolar tekrar 5.40'lı seviyelere yükseldi.

Sabah saatlerinde düşüşe geçen dolarda Hürriyet gazetesinde yayımlanan ve bazı büyük yabancı bankaların ödeme sisteminden çıkarılabileceği haberi ile ibre tersine döndü ve dolar/TL kuru yeniden 5,40'ın üzerine çıktı. 

Öte yandan, finans piyasalarından edinilen bilgiye göre, gece sığ piyasada sert çıkışların önüne geçmek için kamu bankalarında "nöbetçi dealer" kaldığı ortaya çıktı. 

Nöbetçi dealer ile ilgili bugün Dünya gazetesinde yer alan haberde, "Gece sığ piyasada sert oynaklıkların önüne geçmek için kamu bankaları "nöbetçi" kalıyor ve TL’yi savunuyor" ifadesine yer verildi. Bu savunmanın da dolar satmak şeklinde işlediği ifade ediliyor. 

Diğer yandan Financial Times gazetesinde, "Turkey sharpens effort to clamp down on speculative selling of lira" (Türkiye TL satışını önlemek için aldığı tedbirleri sertleştiriyor) başlıklı haberde, adının açıklanmasını istemeyen Londra menşeli bir kaynağa dayanılarak, Türkiye bankalarına yabancılara tek bir lira dahi satılmaması emri verildiği iddia edildi. 

Akıllardaki soru, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Türkiye ekonomisini 1 Nisan sabahı nelerin beklediği yönünde...

Türk Lirası'nın gecelik faizinin yüzde 1200'e yükselmesiyle ilgili ekonomistler de Twitter üzerinden değerlendirmelerde bulundu.

DENEYİ 1 NİSAN'DA BİTİRECEKLER Mİ?

Ümit Akçay, "Ekonomi yönetiminin bütün gayreti şu cümleyi edebilmekti: "Telefonlarınıza bakın dolar kaç lira olmuş?" İki gün daha bu seviyede kalabilmesi tüm amaç şu an" diye yazdı.

Uğur Gürses ise, "Swap işlemlerinde faiz patlamasını "yabancılar TL’yi sıkıştırdı, biz de yabancıları TL’ye sıkıştırdık" diye açıklamak basite indirgemek ve de yıkımı hiç anlamamış olmak demek..." dedi.

Gürses, faizin yüzde 1000'e çıkmasının ardından da, "Dış güçler paranoyası ile yabancı yatırımcıyı düşman ilan edip TL'sini kesince, onlar da ihtiyacı olan TL'yi sağlamak için TL varlıkları (hisse senedi, tahvil vs) satıyor çok doğal olarak. Altı ayda iki defa "sudden stop" "başarısı" tarihe geçer" diye yazdı.

Ali Rıza Güngen, "Süreç bugün borsada düşüş ve tahvil faizi artışı ile devam etti. Merkez Bankası'nın fonlama maliyeti de yükseliyor. Görünürdeki sonuç burada da faizlerin yavaşça artması. Soru: Deneyi 1 Nisan'da bitirecekler mi?" değerlendirmesi yaptı.

Mahfi Eğilmez ise, "Dolar/TL kuru düşüyor, tahvil faizleri yükseliyor, borsa düşüyor, cds primi ile swap faizleri uçuyor. Velhasıl tuhaf işler oluyor. Bakalım sonu nereye varacak?" diyerek, "Bu ülke herkesi finans uzmanı yaptı. Sokakta oyun oynayan çocuklar birbirine swap nedir diye soruyorlar artık. Ne kadar övünsek az" ifadelerine yer verdi.

Mustafa Sönmez, "AKP, doları dizginlemek için bedeli, borsanın düşmesi, tahvil faizlerinin yükselmesi olan bir Londra swap oyunu oynadı. Dolar 5.45’in altında ama Pirus zaferi bu ve fatura bununla kalmıyor. Kimse böyle bel altı vuranla oynamaz. Yabancı daha da uzaklaşır, yara kangrene dönüşüyor" dedi.

YARA KANGRENE DÖNÜŞÜYOR

YABANCIYI HAİN YAPTINIZ, BU ÜLKEDE KALIR MI SANDINIZ?

Atilla Yeşiada ise "Borsadaki satış swap yasakları bitince diğer piyasalarda yaşanacakların kostümlü provasıdır. Yabancıyı hain, ajan, casus manipülatör yaptınız, artık bu ülkede kalır mı sandınız?" yorumu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar