Tacize karşı çıktı, pandemi döneminde işten çıkarıldı, 15 gün sokakta kaldı

Tacize karşı çıktı, pandemi döneminde işten çıkarıldı, 15 gün sokakta kaldı
Kadın olduğu için ayrı muameleye maruz bırakıldığını ifade eden Merve Cönger, 'Çalıştığımız sektör çok erkek bir saha, kadın olarak iş bulmak çok zor' dedi.

İsa Uğur ERDOĞAN


ARTI GERÇEK- İş yerinde yaşanan tacize karşı çıkan işçiyi İstanbul’dan İzmir’ e çalışmak için götürüp ertesi gün işten çıkardılar. Seyahat yasağından dolayı 15 gün boyunca dışarıda kaldı. İple erişim teknikeri olan Merve Cönger yüzlerce metre yükseklikte gerek çatı onarımı gerek tank bakımı yapıyor. Öyle ki 3. Havalimanının çatısında işine gösterdiği özen, 0’nu 30 kişilik ekip içerisinden; PETKİM’de tahribatsız muayene ismi verilen bakım hizmetini yapacak 6 kişiden biri yapmış. Cönger’in yaptığı iş ise çoğunlukla erkeklerin ağırlıklı olduğu bir sektör ve kadın olması nihayetinde işten çıkarılmasının sebebi oldu.

Merve Cönger geçtiğimiz yıl 16 Ağustos 2019’da endüstriyel kontrol alanında çalışma yürüten Intercon Endüstriyel Kontrol Hizmetleri A.Ş.’ de çalışmaya başladı. Intercon, kendisini bu alanda ‘Türkiye’nin önde gelen firması’ olarak tanıtıyor.  İddiasına uygun olarak da TÜPRAŞ, Petrol Ofisi, PETKİM gibi kamu kuruluşları ile tanınmış birçok kuruluşa hizmet veriyor. Yavuz Sultan Selim, Osmangazi , Haliç Metro Geçiş Köprüleri ile ilgili işlerde firmanın imzası bulunuyor. Şirketin, Intercon İple Erişim ve Eğitim Hizmetleri A.Ş. isimli ştiraki olan bir kuruluşu daha bulunuyor.

Şirketin insan kaynakları politikası olarak sunduğu metinde ise, "Çalışanlar arasında ırk, din, dil ve cinsiyet ayırımı yapılmaması, insan haklarına saygılı bir çalışma ortamı yaratılması ve çalışanların şirket içi fiziksel, ruhsal ve duygusal kötü muamelelere karşı korunması için önlemler alır" ifadeleri var.

TACİZE İTİRAZ ETTİ İŞTEN ÇIKARILDI

Ancak Intercon’un bu ‘profesyonel tutumu’ Merve Cönger için geçerli olmadı. İşe başladığından tibaren mobbing ve baskıya maruz bırakıldığını ifade eden Cönger bu yıl başı arifesinde D.Ö. isimli bir çalışan tarafından taciz edildi. Şirket evinin ortak kullanımında yaşanan tacizin ardından ertesi sabah işine gitmek mecburiyetinde olduğunu ifade eden Cönger, birkaç gün sonra şeflerinden birisi ile yaşanan durumu paylaştı. Ardından 28 Aralık’ta işten çıkarıldı. Firma, Cönger’i kendisini toparlaması için bir aylığına evine gönderdi. Bu süre zarfında aralarındaki ‘çürük elmaların ayıklanacağı’ sözü verildi.

TACİZİN NEDENİ OLARAK TACİZ EDİLEN SUÇLANDI

Kadın işçi, şirket kurucularından İlhan Cumbul’un; çalışmak için bulundukları evde neden kendine ayrılan odada değil de ortak kullanım alanı olan bir yerde bulunduğunu sordu. Cönger şirketin merkez ofisindeki konuşmayı: "Ortak alanda bir erkekle oturmamam gerektiğini; oturursam bir kaynakçı tarafından taciz edilebileceğimi söyledi. Hatanın baş başa kalmakla benim olduğunu ve buna yol açtığımı söyledi" şeklinde anlattı.

27 Mart’ta 2020’de ise şirket Cönger’i tekrardan işe çağırdı, iş girişi yapıldı. Şirketin aracı ile İstanbul’daki evinden alınarak İzmir’e götürüldü. Bu kez çalışacakları yer PETKİM’di. 28 Mart’ta İzmir’de ekip arkadaşları ile sağlık kontrolünden geçtiler ve PETKİM’le çalışabilmek için kullanacakları kartların çıkmasını beklediler. Ancak o anda PETKİM yetkililerinden işten çıkarıldığını öğrendi Cönger.

İŞE ALINIP BİR GÜN SONR TEKRARDAN İŞTEN ÇIKARILDI

Merve Cönger patronlarına durumu sormasına rağmen net bir cevap alamadı. Cönger, "Bu karara ilişkin herhangi bir cevap alamadım. Neden beni buraya getirdiniz? Bunun için eğitim ve masraf yapıldı. Bunun neden yapıldığı sorularını sordum. ‘Sana cevap vermek zorunda değiliz, isim vermek zorunda değiliz, seninle çalışmak istemiyoruz’ dediler. En son olarak ‘ şirkete hakaret ettin’ yanıtı verildi" dedi.

Ardından da şirket yetkilileri telefon ve sosyal medya hesaplarından Cönger’i engelledi. Peş peşe sokağa çıkma yasaklarının çıkarıldığı, seyahat kısıtlamasının olduğu şartlarda Cönger’i salgın tedirginliği nedeniyle İzmir’de tanıdığı arkadaşları evine almadı. Otel lobisi ve karakol bahçesinde iki gün geçirdi. En son bir arkadaşının boş dükkânında on beş gün boyunca kaldı.

‘SIĞINMA EVLERİNİN BİLE KAPALI OLDUĞU SÜREÇTE SOKAKTA KALDIM’

Cönger İzmir’de bu süreçte ne yaptığını ve yaşadıklarını kentte sadece bir otelin açık olduğunu fakat orada da kalabilecek imkânı olmadığını, sığınma evlerinin bile kapalı olduğu bu süreçte sokakta kaldığını ifade etti.

Cönger, "Karakolların idari işlem almadığı bu süreçte karakol bahçesinde ve otelin lobisinde birer gece konakladıktan sonra Kadıfekale’de boş bir dükkânın girişinde insani olmayan koşullarda 15 gün boyunca hayatta kalmaya çalıştım. İşe giderken hiçbir birikimim yoktu. İzmir’de 15 gün sokakta kaldım diyebilirim" ifadelerinde bulundu.

BAŞVURDUĞU DEVLET KURUMLARI YARDIM ETMEDİ

Cöngel bu sürede CİMER, valilik, karakol ve kaymakamlıktan 15 gün boyunca dönüş alamadığını kaydetti. Bir şekilde şirketle iletişime geçebilen Cönger, ısrarı sonucu İstanbul’daki evine şirket aracı ile geri götürüldü. Cönger Çalışma Bakanlığı’nın sunduğu pandemi desteklerinden yararlanmaya çalıştığında ise çalıştığı süre boyunca dört kez işe giriş çıkışının yapıldığını gördü. ‘Kadrolu’ olarak çalışan Cönger’in en son kaydı ise deneme süreci olarak gösterilmiş. 
İşsizlik kaygısıyla susmak zorunda kaldığını ifade eden Cönger, "Daha öncesinde proje şefim Ali Osman Başyiğit tarafından üç kez hakaret ve küfre maruz kaldım. Kendisini uyardığımda üslubunun bu olduğunu söyleyip hakaretlerine devam etti" dedi.

‘BİR CİHAZI KULLANABİLMEM İÇİN İKNA ETMEM GEREKİYORDU’

Kadın olduğu için ayrı muameleye maruz bırakıldığını ifade eden Cönger; " Çalıştığımız sektör çok erkek bir saha, kadın olarak iş bulmak çok zor. İşe başladığımdan itibaren ‘rahat kadın, denenebilir kadın, Beraber olsak sorun edilmez, iş pantolonunun beli açıldı, konuşmalarına dikkat etmelisin’ şeklinde yaklaşıldı. Proje müdürüm tarafından kadın olduğum için işten geri tutuldum ve yeterli olmadığım hissettirildi. Bir cihazı kullanabilmem için ekip arkadaşlarımı buna ikna etmem gerekiyordu. İşe başlamadan önce nasıl davranmam gerektiğini düşünmek oldukça yoruyordu"
şeklinde konuştu.

‘İŞ BULAMAMA PAHASINA SES ÇIKARMAK İSTİYORUM’

Yaşadıklarına ilişkin ne yapacağını sorduğumuz Cönger, "Mobbinge maruz kalıp sustuğum için kendimden ve diğer kadınlardan özür diliyorum. Işıkları açmayı ve gerçekten hesaplaşmayı, bastırılmışlığın ortadan kalkması ve çöküş sonrası ayağa kalkabilmeyi umuyorum. Gerçekten tahribatı çok yüksek oldu. Haksız işten çıkarılma ve tacizi meşrulaştırma üzerinden hukuki süreci işletmeye başladım.

Yaşamım boyunca öğretilmiş olan; ‘Bu coğrafya böyle, bunlarla her yerde karşılaşacaksın. Aman iş bulamazsın sus. Geleceğin ve kariyerin için dayan. Kiranı ödeyebilmek için tolere et’ gibi söylemlerden yıldım ve bıktım. En sonunda uğradığımız hezeyan değişmiyor. Artık tüm sektörde iş bulamama pahasına ses çıkarmak istiyorum. ‘Yaptığınızın farkına varın’ demek istiyorum. Artık ışıkları açmak istiyorum. Çünkü etraftan sürekli bunu meşrulaştıracak davranışlara maruz kalıyorum" ifadelerinde bulundu.

INTERCON: HAK İDDİA EDEMEZ

Öte yandan görüştüğümüz Intercon kurucularından İlhan Kumbul ise hukuki sürecin devam ettiğini belirterek dava süreci devam ederken haberin yapılmasının karşılığı olacağını ifade etti. Görüştüğümüz bir diğer yetkili ise Cönger’in iddiasını doğrulayarak iki aylık deneme sürecinde olduğunu söyledi. Yetkili, Cönger’in teknik olarak hak iddia edemeyeceğini belirtti.

 

Öne Çıkanlar