Tahliye edilen 3. Havalimanı işçileri: Dayanışma sayesinde çıktık

Tahliye edilen 3. Havalimanı işçileri: Dayanışma sayesinde çıktık
Cezaevinden çıkan işçiler ve sendikacılar Eğitim-Sen'de basın açıklaması düzenledi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK - Çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla eylem yaptıkları için tutuklanan ve ilk duruşmada tahliye olan 3. Havalimanı işçileri Eğitim Sen’de bir basın toplantısı düzenledi.

"YA BİTİRİN YA DA BEN KENDİ YÖNTEMLERİMLE BİTİRECEĞİM"

İnşaat İş Sendikası Basın Sözcüsü Uğur Karadaş, eylem sürecinde İGA CEO'su Kadri Samsunlu ile yaptıkları görüşmeyi aktardı. Karadaş, işçilerin taleplerini aktardıklarını, "Bunları karşılayacak mısınız?" diye sormaları üzerine Samsunlu'nun kendilerine "hayır" dediğini ve "eylemi bitirmemeleri halinde bunun bedelini ödersiniz" ifadelerini kullandığını söyledi. Eylem gecesi tekrar bir görüşme yaptıklarını belirten Karadaş, Samsunlu’nun yine benzer bir üslupla "Ya siz bunları susturun ya da ben kendim bildiğim yöntemlerle susturacağım" dediğini ve bundan kısa bir süre sonra işçilerin kaldığı koğuş kapılarının koçbaşlarıyla kırıldığını ve işçilerin gözaltına alındığını belirtti. 

Karadaş, işçilerin İGA yöneticileri, kaymakam ve jandarma komutanı olan bir odaya götürüldüğünü dile getirerek işçilerin burada darp edilerek zorla ifadelerinin alındığını kaydetti. 

SARI BARETLİLER'İN DİRENİŞİ FRANSA'DA SARI YELEKLİLERİN DİRENİŞİNE DÖNÜŞTÜ

Dev Yapı İş Sendikası Başkanı Özgür Karabulut "kamuoyunun oluşturduğu baskı sayesinde çıktık. Dayanışma her şeyin çözümü" dedi.  

"Yargılayanlar yargılayacak demiştik, öyle de yaptık" ifadelerini kullanan Karabulut, "İnsanca yaşam koşullarını yaratmak için mücadele edeceğiz. Bir çakıl taşı olarak katkımız varsa yine yaparız. O günün Sarı Baretliler'inin direnişi bugün Fransa’da Sarı Yelekliler'in direnişine dönüştü" diye konuştu.  

İnşaat İş Sendikası avukatı Ekin Güneş Saygılı da şunları söyledi: "Sendikalı arkadaşlarımız kamp alanında gözaltına alınarak sendikal faaliyetleri engellenmiştir. Müvekkillerimizle görüştürülmedik. Biz de bu suçun mağduruyuz. Bizim bu süreçte cezaevine verdiğimiz kitaplar alınmadı. Destek olmak istedik, buna engel oldular. Açık hak ihlalleri yaşandı. Onların iddianamesini çürüttük. Suçlamalarını yüzüne vurduk. Bir sonraki duruşma 20 Mart’ta. Tutuklanmayıp serbest bırakılan işçilere haftada 3 gün adli kontrol şartı getirdiler. Bu işçilerin memleketine gidip gelmesi gerekiyordu. Hüküm kurulmuş. Adamı çalıştırmıyorsun. Bu bir suçtur, başından beri suçtur. Bu suçlar gizlenmiştir. Bu arkadaşlarımızı yemekhanede yargıladılar. Koskoca İstanbul Başsavcılığı bir salonu işçiye çok gördü." 

3. Havalimanı İşçileriyle Dayanışma Platformu tarafından Beyoğlu’nda bulunan KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası binasında düzenlenen basın toplantısına tahliye olan DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut, işçilerden Tayyip Kırgın, İnşaat İş Sendikası basın sözcüsü Uğur Karadaş ve sendika avukatı Ekin Güneş Saygılı katıldı. 

KURTLAR VADİSİ İZLEMEK ZORUNDA KALDIM

Basın toplantısında ilk sözü alan işçilerden Tayyip Kırgın, 3. Havalimanı kampındaki çalışma koşullarından bahsederek sözü tutuklanma sürecine getirdi. Kırgın, "Milletvekilleriyle çekilmiş fotoğraflarımızı gösterip "toplantılara katılmışsın" diyerek üzerimde psikolojik baskıda kurdular. Milletvekillerine küfür ettiler. İlk defa gözaltına alındığım için avukat hakkının ne olduğunu bilmiyordum. Bazı arkadaşlarımızı darp ederek ifadelerini aldılar" dedi.  

Kırgın cezaevinde yaşadıklarına ilişkin "21 kişilik koğuşta 50 kişi kalıyorduk ve hepsi uyuşturucu taciriydi. Hayatım boyunca izlemediğim Kurtlar Vadisi’ni izlemek zorunda kaldım" ifadelerini kullandı. 

NE OLMUŞTU?

3. Havalimanı işçileri kötü çalışma koşullarının düzeltilmesi için 14 Eylül'de eylem yapmış, ardından koğuşları basılan 400 işçi gözaltına alınmıştı. Mahkemeye çıkarılan işçilerden 24'ü tutuklanıp cezaevine gönderilmişti. Haklarında iddianame hazırlanan 31'i tutuklu toplam 62 işçi, 5 Aralık'ta çıkarıldıkları Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.

 

 

Öne Çıkanlar