Taksim Dayanışması: Gezi adalet, barış ve özgürlük talebidir

Taksim Dayanışması: Gezi adalet, barış ve özgürlük talebidir
Taksim Dayanışması, Gezi Parkı eylemleriyle ilgili açılan davanın hukuksuz ve akıl dışı olduğunu belirterek geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Rıfat DOĞAN


ARTI GERÇEK- Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nde düzenlenen toplantıda, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Aysun Gezen, Taksim Dayanışması Sekreteryasından Mücella Yapıcı ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Adıyaman iddianame hakkında konuştu.

Toplantıyı, CHP Milletvekili Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Oya Ersoy ve Hüda Kaya, CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı Alper Taş, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ile diğer siyasi partilerin temsilcileri ve demokratik kitle örgütlerinin yöneticileri izledi.

'GEZİ’Yİ KARALAMA GİRİŞİMLERİNİZİ REDDEDİYORUZ'

Açıklamayı Taksim Dayanışması'ndan Mücella Yapıcı okudu. Yapıcı, "Gezi'yi lekelemeye dönük girişimlerinizi reddediyoruz. Gezi adalet, barış ve özgürlük talebinin dillendirilmesidir. Gezi Direnişi, hukuka aykırı bir iddianameyle karalanmaya çalışılmaktadır. Gezi yeniden yargılanmaya çalışılmaktadır" dedi. 

"Komplo teorilerinden uydurulmuş bir iddianame. Beyhude çaba çünkü biz Gezi’yi yaşadık" ifadelerini kullanan Yapıcı şöyle devam etti: "Gezi, bu ülkenin en parlak ve en onurlu sayfalarından biridir. Şefi, reisi, talimat vereni ve finansörü yoktur. Gezi’yi Gezi yapan da budur. Terörle darbeyle anılan bir eylem haline getirmeye çalışmanıza izin vermeyeceğiz. Son derece anayasal ve meşru bir zeminde gerçekleşmiştir. Buna rağmen 16 kişinin müebbetle yargılanması, yargının da iktidarın bekasını koruduğunun bir göstergesi."

'BU İDDİANAME YARGININ İTİBARINI YOK ETMİŞTİR'

Yapıcı, asıl yargılanması gerekenlerin bu iddianamede mağdur olarak yer alanlar, polis şiddetini kollayıp koruyanlar olduğunu belirterek "Hiçbir somut delil sunamayan bir iddianameyle karşı karşıyayız. Zarar gören çöp konteynerleri eksiksiz sayılırken polis şiddeti nedeniyle hayatlarını ve gözlerini kaybeden arkadaşlarımız yok sayılmıştır. Bu iddianameyi yazanların amacı, geçmişimizi karalamak gibi ortak geleceğimizi yok etmektir. Bu iddianame yargının itibarını yerle bir etmiştir" diye konuştu.

"Burada 16 kişi nezdinde yargılanmak istenen Gezi’ye katılan milyonlarca kişidir" diyen Yapıcı açıklamayı şu sözlerle bitirdi: "Bu hukuksuz ve akıldışı dava geri çekilmeli. Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu derhal serbest bırakılmalı. O günkü taleplerimizin bugün de kararlıkla arkasındayız. Gerçekleri inadına haykırmaya devam edeceğiz. Milyonları da yargılasanız bu gerçeği değiştirmezseniz."

'FETÖCÜLERİN AÇTIĞI DAVAYLA YARGILAMAYA ÇALIŞIYORLAR'

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, "Bu iddianameyi okuyunca şaşırdık. Çünkü bu soruşturmanın sahibi Muammer Akkaş’tır ve o da FETÖ firarisi olarak aranmaktadır" ifadelerini kullandığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu davada tanık olan polislerin büyük bir bölümü FETÖ’den tutukludur. Her şeyi FETÖ’ye bağlayan iktidar, FETÖ’cülerin hazırladığı iddianameyle arkadaşlarımızı yargılamak istemektedir. Bu iddianame hukuksuzdur. Bu yargılamalar bizi sindirmenin bir parçası. Kendinden menkul bir terör söylemi çıkarıyor, arkasında dış güçler zırvası uyduruyor. AKP kirli propagandası olarak yargıyı kullanmaktadır, bu iddianame bunun bir parçasıdır." 

"Gezi Türkiye’nin başına gelmiş en güzel şeydir. Bunun bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullanan Koramaz, bunun saçma sapan iddianameyle kirletilmesine izin vermeyeceklerini, Gezi'nin bir arada yaşamanın iradesi olduğunu söyledi.

Koramaz, "Suçu arayacaklarsa dönemin başbakanında, bugünkü Cumhurbaşkanında arasınlar. Eşit özgür bir ülke için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

DİSK: GEZİ BU ÜLKENİN EN BÜYÜK HALK TEPKİSİYDİ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, konuşmasına "Tümüyle hayal ürünü. Gezi, yargı konusu haline getirilmeye çalışılıyor. Gezi, bize yaşatılmak istenenenlere karşı isyanımızdı. Gezi, rejime karşı bu ülke halkının ilk büyük tepkisiydi" sözleriyle başladı.

Davanın altı yıl sonra açılmasının, altı yıl sonra tekrar ortaya çıkarılmasının nedeninin siyasi iktidarın ekonomik kriz nedeniyle yönetemediği ülkede gündemi değiştirmeye çalışmak olduğunu ifade eden Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Gezi bu topraklarda yaşadığımız en aydınlık sayfadır. Tüm illerinde sokağa çıkan eşitlik, özgürlük ve barış talep eden herkese ve kaybettiğimiz sekiz cana sözümüz olsun Gezi’ye sahip çıkacağız, ülkemize de sahip çıkacağız."

KESK EŞ BAŞKANI: GEZİ BİZİM KUTUPYILDIZIMIZ

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen de konuşmasında "Gezi, AKP’nin neoliberal ve dinci-gerici dönüşüm uygulamasına, beton-inşaata dayalı kentleri yok eden anlayışına karşı bir isyandı. Gezi, gençlerin geleceği kazanmak için sokakları meydanları doldurmasıydı. Emeği sömürülen işçilerin meydanları doldurarak emek sömürüsüne dur demesiydi" dedi.

"Hepimiz alanlardaydık. 15 günlük bir süreçte gördük ki biz bir kolektif hayatı örebilir, birbirimize güvenebiliriz. Gezi bunun bir göstergesiydi" diyen Gezen, "Gezi bizim kutup yıldızımız oldu. Bu hareketin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız. Önümüz aydınlık, bu karanlığı Gezi’nin ışığı bu karanlığı aydınlatacak" ifadelerini kullandı.

TTB: ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Adıyaman da "Gezi hak ve adalet arayışıydı. Biz, hekimler olarak gaz bombalarına karşı halkın yanında yer almak için oradaydık. Çünkü bu bizim mesleğimizin bir gereği. O gün nasıl arkadaşlarımızın yanında olduysak bugün de yanlarında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

'EZANA SALDIRDILAR YALANIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ'

Toplantıya katılan HDP Milletvekili Hüda Kaya da "Yapılan açıklamanın harfi harfine katılıyoruz. Gezi onurlu sayfalarından biridir. Çocuklarım o çadırların içindeydi. Müslüman feminist kadınlar ile birlikte Gezi’ye katıldık. "Ezana saldırdılar" yalanıyla karşı karşıyayız. Ancak bunlar tutmayacak ve Gezi oldukça bunlar ortaya çıkacak. Gezi eğer suçsa biz de suçluyuz" ifadelerini kullandı.

'ÜLKEYİ İÇ SAVAŞA SÜRÜKLÜYORLAR'

Sanatçılar Girişimi adına konuşan şair Ataol Behramoğlu da şunları söyledi: "Her türlü demokratik değeri yok eden bir iktidarla karşı karşıyayız. Aydınlanmanın değerlerine karşılar. Ülkeyi bir iç savaşa sürüklemek istiyorlar. Kanımızın son damlasına kadar ülkemizi savunacağız. Taksim Dayanışması olarak yanınızdayız. Buradan savcılara sesleniyorum, Ergenekon Balyoz savcılarının düştüğü durumuna düşmeyin." 

Öne Çıkanlar