Taliban 'gerek yok' deyip Bağımsız Seçim Komisyonu'nu feshetti

Taliban 'gerek yok' deyip Bağımsız Seçim Komisyonu'nu feshetti
Daha önce dört ilin valiliğini yapan Fidai, 'Tüm demokratik kurumlara karşılar. İktidarı oy pusulasıyla değil kurşunla elde ediyorlar' diyerek Taliban'ın uygulamalarına tepki gösterdi.

Foto: BM / IEC çalışanları oy sayarken


Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkenin seçim komisyonunu feshetti.

Taliban hükümet sözcüsü Bilal Karimi, Bağımsız Seçim Komisyonu (IEC) ve Bağımsız Seçim Şikayet Komisyonu'na atıfta bulunarak, "Bu komisyonların varlığına ve çalışmasına gerek yok. İhtiyaç duyarsak yeniden açarız" dedi. Karimi ayrıca, bu hafta 'Barış Bakanlığı ve Meclis İşleri Bakanlığı'nın feshedildiğini hatırlattı.

‘TALİBAN, İKTİDARI OY PUSULASIYLA DEĞİL, KURŞUNLA ELDE EDİYOR’

Önceki yönetimde üst düzey politikacı olan Halim Fidai, seçim komisyonunu dağıtma kararının Taliban'ın 'demokrasiye inanmadığını' gösterdiğini söyledi. Daha önce dört ilin valiliğini yapan Fidai, "Tüm demokratik kurumlara karşılar. İktidarı oy pusulasıyla değil kurşunla elde ediyorlar" diye konuştu.

Euronews’in aktardığı habere göre Batı destekli yönetim döneminde 2006 yılında kurulan IEC, cumhurbaşkanlığı dahil her türlü seçimi yönetmek ve denetlemekle görevliydi.

Foto: dpa / IEC çalışanları

Taliban'ın bu yıl ağustosta yönetime gelmesinden önce IEC başkanlığı görevindeki Aurangzeb, "Bu kararı aceleyle aldılar. Komisyonu dağıtmanın büyük sonuçları olacak. Seçim olmayacaksa Afganistan'ın sorunlarının asla çözülmeyeceğinden yüzde 100 eminim" dedi.

‘SAFLARI TEMİZLEME KOMİSYONU’ GÖREVDEN ALMALARA DEVAM EDİYOR

Bu arada Taliban geçici hükümetinin sözcü yardımcısı İnamullah Samangani, Taliban'ın adını ve yetkilerini kötüye kullanan Taliban mensuplarını görevden alma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar toplam 1895 Taliban üyesinin görevine son verildiğini ifade eden Samangani, görevden alınanların arasında vilayetlerdeki bazı Taliban yöneticilerinin de bulunduğunu belirtti.

Samangani, bu işlemlerin ‘Safları Temizleme Komisyonu’ tarafından yürütüldüğünü aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar