Taliban, kritik kent Leşkergah'ı ele geçirdi

Taliban, kritik kent Leşkergah'ı ele geçirdi
Afganistan'ın kritik öneme sahip olan en büyük kenti Leşkergah, Taliban'ın kontrolüne geçti.

Afganistan'ın güneyinde bulunan Kandahar ile batıdaki Herat vilayetlerinin ardından, Helmand'ın başkenti Leşkergah da Taliban kontrolüne geçti. Reuters'a konuşan yetkililer, stratejik öneme sahip Leşkergah kentinin düştüğünü söyledi. Helmand Milletvekili Mirveyis Hadım da, "Güvenlik güçleri, dün gece saatlerinde kent merkezinde geri çekilmek zorunda kaldı. Şu an Leşkergah kenti Taliban'ın kontrolüne geçti. Güvenlik güçleri ise Şurabek Havalimanı'na sığındı" dedi. Taliban'ın ülkenin en büyük kenti Leşkergah, batıdaki Kale-i Nev ve Firuz Koh'da da kontrolü almasıyla, ele geçirilen vilayet merkezi sayısı 15'e yükseldi.

TALİBAN: LOGAR VİLAYETİNİN BAŞKENTİ ELE GEÇİRİLDİ

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Twitter paylaşımında başkent Kabil'e 90 kilometre uzaklıktaki Logar vilayetinin merkezinde de kontrolün ele geçirildiğini ileri sürdü. Katar merkezli El Cezire ise Pul-i Alem'de şiddetli çatışmaların devam ettiğini aktardı. Henüz hükümetten konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

AB'DEN HÜKÜMETE 'TALİBAN İLE BİRLİKLE ÇALIŞIN' ÇAĞRISI

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan hükümetini Taliban ile birlikte çalışmaya çağırdı. AB'nin özellikle Taliban kontrolündeki bölgelerde artan insan hakları ihlallerini kınadığını aktaran Borrell, "Afganistan'ı siyasi farklılıkları çözmeye, tüm paydaşların temsilini artırmaya ve Taliban ile birleşik bir perspektiften ilişki kurmaya teşvik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Dün AFP'ye konuşan bir kaynak, Afganistan hükümetinin, Katar'da Taliban'la görüşmelerde 'iktidar paylaşımı anlaşması' teklif ettiğini söylemişti. Kaynak, "Hükümet arabulucu olarak Katar'a bir öneri sundu. Teklif, ülkedeki savaşa son verilmesi karşılığında Taliban'a iktidar paylaşımının önünü açıyor" demişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar